Hirdetés

Video Encode API-val egészült ki a DirectX 12

A Preview formában elérhető újítás kifejezetten hasznos fejlesztésnek tűnik.

A Microsoft bejelentette a DirectX 12 legújabb funkcióját, amely a Video Encode API nevet viseli. Ez röviden kiegészíti magát a DirectX 12 API-t videodekódolásra, - feldolgozásra, illetve mozgásbecslés vonatkozó képességekkel. Mindez azért hasznos, mert a fejlesztők ezzel egy olyan egységes felületet kapnak, amit explicit API-kra jellemző elvek mentén használhatnak, és ilyen formában számos hardvert, illetve ezek speciális blokkjait támogathatják a megírt alkalmazáson belül. Egyelőre a H.264 ás HEVC kodekek kezelése biztosított, de nyilván itt később kiegészíthető a rendszer.

A Video Encode API jelenleg Preview, vagyis előzetes formában érhető el a Windows 11-ben, illetve a DirectX 12 Agility SDK-ban, a 1.700.10-preview, vagy újabb verzióban.

A hardverek tekintetében igen széles körű lesz a támogatás. Az Intel a Tiger és az Ice Lake lapkák IGP-jére már most kínál implementációt a 30.0.100.9955-ös meghajtóban, és jövőre az Alder Lake is támogatva lesz. Az NVIDIA a 471.41-es GeForce driverbe építette be a saját implementációját, amellyel a Pascal, Turing vagy Ampere architektúrára épülő GeForce és Quadro hardverekhez használható, míg az AMD a következő év tavaszán adja ki a szükséges eszközillesztőt, amely az RDNA architektúrát használó Radeonokat, illetve a Ryzen 2000-es sorozatú vagy újabb processzorokat, valamint rendszerchipeket fogja támogatni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés