Hirdetés

A Skylake-X kupak nélküli lehűtését biztosítja a Direct-Die Cooling Frame

A Der8auer ismét hozott egy újdonságot a tuningra szomjazó vásárlóknak, aminek – szokás szerint – megkéri az árát.

Az Intel még az elmúlt év nyarán dobta piacra a Skylake-X processzorgenerációt, amelyek a HEDT piac potenciális vásárlóit próbálják meggyőzni a létjogosultságukról. Különösebb probléma nincs is a termékekkel, de a legtöbb tuningra vágyó felhasználó bizonyosan nem örül annak, hogy már megint a pasztás módszerrel vezeti el az Intel a lapkáról a fémkupak felé a hőt. Erre viszont a Der8auer néven ismert tuningos saját üzletet épít, hiszen a relatíve biztonságos kupaktalanításhoz már egy ideje megvásárolható a Delid-Die-Mate X, amivel kicserélhető a kupak alatti hővezetőpaszta, és ezzel 10-20°C között is csökkenthető az érintett processzorok működési hőmérséklete, méghozzá ugyanolyan hűtő alkalmazása mellett.

Der8auer azonban továbbmegy, ugyanis az egyes Skylake-X modellek fogyasztása elérheti a 165 wattot is, ami igen magas hőleadást eredményez, így a fenti, amúgy nagyszerű segédeszköz mellé jön a Skylake-X Direct-Die Cooling Frame. Ezzel gyakorlatilag nem csak a hővezető paszta cserélhető ki, hanem eltávolítható az alaplapon található foglalat fémkerete. Ennek a helyére kell helyezni az új rögzítőt, ami a méreteit tekintve megegyezik az eredeti kerettel, tehát minden hűtővel és alaplappal kompatibilis.

A Skylake-X Direct-Die Cooling Frame számottevő előnye azonban, hogy leváltja a processzor fémsapkáját, vagyis ezt nem kell visszahelyezni. A lesarkazástól sem kell különösebben félni, mert maga a keret magassága csupán 0,1 mm-rel alacsonyabb a lapkáénál, így nyilván megfelelően óvatos felhelyezés mellett megvédi azt. Der8auer szerint a kupak elhagyásával, és a hűtő direkten a lapkára való felhelyezésével további 5-10°C-ot lehet nyerni. Itt ez reális tényező, mert bármennyire is jól sikerült a Skylake-X kupaktalanítása után az újrapasztázás, akkor sem ér fel ennek a hatékonysága a forrasztáséval, vagy akár a direkt hőelvezetéssel.

Sajnos a Skylake-X Direct-Die Cooling Frame az egyszerűsége ellenére sem olcsó, 70 eurót kell érte fizetni, és ehhez még ajánlott megvásárolni a 90 eurós Delid-Die-Mate X-et, amivel a kupaktalanítás biztonságosan megoldható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés