Hirdetés

Exkluzivítást vásárolt magának a Dell a Ryzen Threadripperre

A vállalat az év végéig szinte minden OEM-piacra szánt, 12 és 16 maggal rendelkező processzort megvesz az AMD-től.

A nyáron már biztosan befutnak az AMD Ryzen Threadripper processzorai, de úgy néz ki, hogy ezeket nem mindegyik OEM gyártó veheti majd meg, ugyanis a Dell az év végéig exkluzivitást vásárolt az AMD-től. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a cég szinte minden OEM-piacra szánt Threadripper modellt megvásárol, annak érdekében, hogy a nagyobb konkurensei ne jussanak hozzá a termékhez. Ez azonban tényleg csak a nagy versenytársakra igaz, mint például a HP-re vagy a Lenovóra, ugyanis a szegmens Dellre nem igazán veszélyes szereplői rendelhetnek 12 és 16 maggal rendelkező szörnyetegeket. Arról azonban nincs adat, hogy mi alapján határozzák melyik cég lehet veszélyes a pozíciójukra nézve és melyik nem az.

A szerződés ugyanígy nem tiltja a speciális kategóriába sorolt OEM-ek kiszolgálását. Ilyen például az Origin PC, a Maingear, az iBuypower és a Cyberpower, amely vállalatok inkább összeszerelőként vannak jelezve, tehát az AMD nézőpontjából nagykereskedelmeknek számítanak.

Alienware Area-51
Alienware Area-51

Sajnos a Dell és az AMD közötti megállapodás pontos részletei nem ismertek, azon kívül, hogy az exkluzivitás az év végén véget ér. Valószínűleg kölcsönösen előnyös a szerződés, mivel így a Dell tulajdonképpen olyan asztali konfigurációt tud kínálni, amire például a HP és a Lenovo idén nem lesz képes. Ezért cserébe minden bizonnyal azt kapta az AMD, hogy az új Alienware Area-51 az inteles oldalon csak 10 magig konfigurálható, tehát pont addig a szintig, amely a 12 és 16 maggal rendelkező Ryzen Threadripper processzoroknak nem állít közvetlen versenyt. Ez már a termék tegnapelőtti bejelentésénél is furcsa volt, hiszen a Skylake-X-ből is lesz 10-nél több maggal rendelkező kiadás, amelyet szimplán nem tesz elérhetővé a Dell, de akkor úgy néz ki, hogy ennek egy háttéralku lehet a magyarázata.

A Dell egyébként némi időbeli exkluzivitást is élvez, így az Area-51 Threadripper Editiont már ebben a hónapban elkezdhetik szállítani, de a többiek számára csak augusztus első felében lesznek elérhetők a Ryzen Threadripper processzorok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés