Hirdetés

DDR466-os memóriát dob piacra a TwinMOS

Miután a JEDEC elfogadta a DDR400 (PC3200) memóriát szabványosnak, egyre több olyan gyártóról (Corsair, ...) hallani, akik olyan modulokat is forgalmaznak, melyek sebessége garantáltan felülmúlja ezt a specifikációt is. A TwinMOS cég bejelentette PC3700-as memóriamoduljait, melyek 466 MHz-en üzemelnek, s 3728 MB/sec átviteli sebességet biztosítanak.

A legjobb gyártási technikákat, tokozást és nyomtatott áramköri terveket kiválasztva, az elérési időt sikerült 4.3 ns-ra csökkenteni 2.7V működési feszültség mellett. A TwinMOS memóriachipek utolsó három betűje a 43B, ami a 4.3 ns-ra, illetve a CL2.5 késleltetésre utal. Az eddigi leggyorsabb memóriák, még a PC3500 (DDR433) is, 5 ns-os chipeket alkalmaztak.

Az újdonságot tesztelték is egy Gigabyte GA-8SQ800 Ultra alaplapban, ahol egy felpörgetett Pentium 4 processzor mellett a SiSoft Sandra memóriatesztben 15.4%-ot vert rá a PC3500 (CL2) memóriára, s 31%-ot a normál DDR400-as modulokra (PC3200, CL2). Amennyiben a processzort nem húzták, a memória előnye akkor is 23% maradt a PC3200-zal szemben.

Hogyan ismerhetjük fel a leggyorsabb memóriamodulokat? A memóriachipek tokozásán levő utolsó 3 számjegy mindent elárul. Az 50B például 5.0 ns elérési időt, a B pedig 2.5 CL-t jelent. Látható, hogy a két számjegy az elérési idő tízszerese nanoszekundumban, a betű pedig a késleltetésre utan. A 2 CL jele az A, a 2.5-é a B.

Valószínűleg a DDR memória ezzel elérte végső határait, a frekvencia további emelése lehetetlennek tűnik a tokozás megváltoztatása nélkül.

Nem tudni, Magyarországon mikor juthatunk hozzá a DDR memóriák királyához, de mielőtt rohannánk keresgélni, érdemes feltenni a kérdést: hogyan fog viszonyulni az alaplap a memóriához? Tényleg támogatja? A megemelt, hivatalosan nem támogatott órajelek alkalmazása ugyanis sok időzítési problémát vet fel, melyek alááshatják konfigurációnk stabilitását.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés