Hirdetés

DDR RAM 333/400 piaci bizonytalanság

Mint látszik az elmúlt napok híreinek nagy része a DDR RAM-ok körüli ügyekről, bizonytalanságokról szóltak. Ez nem véletlen, ugyanis a nagyobb gyártók (Samsung, Micron stb) most mutatták be az első DDR400-as típusokat, valamint mindenki (már most) a DDR-II szabványról beszél.

A DDR333 immár hivatalosan is szabvánnyá vált, valamint a képességeit kihasználó chipsetek is készen vannak, már kaphatók az új alaplapok. Viszont máris itt a DDR400. Tehát a DDR333 csak egy rövid állomás lenne? Nem biztos, ugyanis a témával foglalkozó hivatalos szervezet (JEDEC) szerint a DDR400-at nem fogják szabvánnyá tenni.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy jelenleg még a DDR266 a piacvezető, csak kevés gyár állt át a DDR333 gyártására. A piaci szakértők szerint jövő év elejéig ez így is marad. Akkor viszont a DDR333 sem lesz teljesen nyerő. Ez a bizonytalanság látszik az árakon is. Nemrég már beszámoltunk róla, hogy esnek az árak, de akkor főleg az SD RAM-okról volt szó. A piaci bizonytalanság miatt ugyanakkor a DDR árfolyam indult zuhanásnak.

A 128 MBites, 266 MHz-es DDR RAM ára az elmúlt pár napban nagyjából 10%-ot esett, így jelenleg 3.59$ a világpiaci ára. A 256 MBites DDR RAM értéke szolídabban csökkent, valószínűleg a nagy kereslet miatt nem csökken jelentősen az ára. 5% körüli az áresés, ami a mostani, 7.91 dolláros értéket eredményezi.

A bizonytalanság további barométere a tőzsde. A nagyobb gyártók részvényei (Samsung, Infineon, Micron, Hynix stb.) igazi hullámvasútra szálltak fel, napról-napra ingadoznak, még a kevésbé óvatos befektetők is kétszer meggondolják, hogy befektetnek-e.

Mi persze semmit nem fogunk ebből érezni, csak talán annyit, hogy nem emelkednek tovább a RAM árak a boltokban. Esetleg egy minimális árcsökkenés is belefér, de az már csak az én saját, minden információs hátteret nélkülöző fikcióm! :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés