Hirdetés

Csökken a LED háttérvilágítású kijelzők ára

A LED-es háttérvilágítású kijelzőpanellel szerelt noteszgépek száma ma még csekély, olyan típusok említhetők ebben a kategóriában, mint a Toshiba mini Libretto U100-asa vagy a Sony-féle VAIO TX. A helyzet azonban már a következő évben jelentősen változhat, ugyanis a jelenleg lassú növekedéssel és csökkenő nyereséggel küzdő LED-gyártók 2006-ban a piac erőteljes bővülésével számolnak – adta hírül a DigiTimes.

A tajvani Everlight Electronics 14,9 milliárd dollárt fektet be a termelés bővítésébe, így gyártókapacitása jövő év végéig 75 százalékkal nő a jelenlegihez képest. A noteszgépek még így is csak relatíve kis részben képezik a növekedés motorját, azonban a kézikészülékek (elsősorban mobiltelefonok) által támasztott kereslet számottevően növekszik. A LED-tokozásra specializálódott Bright LED Electronics kapacitása ez év utolsó negyedére 25 százalékkal bővül, míg a kisebb Unity Opto Technology termelése 2006 első negyedére a tervek szerint megduplázódik, de számos más piaci szereplő is készül a szüretre.

A noteszgépek szegmensében elsőként a kisebb, 10 hüvelyk körüli képátlójú modelleknél szoríthatja ki a hidegkatódos fényforrást a LED. A kisméretű sub-notebookok esetében különösen fontos az energiatakarékosság kérdése, hiszen itt nincs lehetőség a hoszabb üzemidő érdekében jelentősen nagyobb akkumulátor beépítésére. A LED-es háttérvilágítású kijelzők fogyasztása a hagyományos megoldáshoz képest 40 százalékkal is kevesebb lehet, ami a konfiguráció egyéb alkotóelemeitől függően 15-20 százalékkal hosszabb akkus üzemidőt eredményezhet.

A LED-nek ráadásul további előnyei is vannak: nincs bemelegedési ideje, nagyobb színteret biztosít, egyenletesebb és hosszabb élettartamú háttérvilágítást tesz lehetővé, azonos energiafelvétel mellett nagyobb a fényereje, és a mechanikai behatásokkal szemben is érzéketlenebb. LED-es panelek már egy ideje megjelentek az asztali LCD-kijelzőkben, áruk azonban nagyjából másfélszerese a CCFL fényforrással ellátott típusokénak. A LED-gyártók jövőre el szeretnék érni, hogy a LED-es panelek felára 3 dollár alá csökkenjen. Az újfajta kijelzők a fent említetteken kívül egy további, 2006-tól különösen fontossá váló előnnyel csábítanak: gyártásuk könnyebben hozzáigazítható az Európai Uniónak a veszélyes anyagok visszaszorítására, illetve az újrafeldolgozás elősegítésére vonatkozó előírásaihoz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés