Hirdetés

Lesz vagy nem lesz dupla pontosság az NVIDIA GM200-ban?

Arról egy ideje már lehet tudni, hogy az NVIDIA készül a GM200-as lapkával. Korábban már írtunk is róla, hogy márciusban bemutatkozik a rá épülő Quadro M6000, és információink szerint GeForce verzió is érkezik.

Manapság azonban előkerült a lapka dupla pontosság melletti teljesítménye, amely kapcsán rengeteg félreértés születik. Valószínűleg az egész alapját Kenichi Hayashi, az NVIDIA szóvivőjének egy régebbi nyilatkozata adja, ami arra vonatkozott, hogy a Maxwell nem használható a HPC-piac jelentős részén, mivel nincs benne dedikáltan dupla pontossághoz tervezett egység.

Az SMM teljes vázlata
Az SMM teljes vázlata [+]

Ez sajnos eléggé félrevezető, mert a Maxwell architektúra rendelkezik dupla pontossághoz tervezett feldolgozóval. A GM107, a GM204 és a GM206 esetében is SMM blokkonként négy ilyen egység van beépítve, és az architektúrát vizsgáló cikkeinkben közzé is tettük azt a blokkvázlatot, ahol ezek a feldolgozók látszanak. Információink szerint ugyanez igaz a GM200-ra, tehát SMM blokkonként négy darab dupla pontossághoz tervezett feldolgozót tartalmaz. Ennek megfelelően a dupla pontosság melletti tempó az szimpla pontosság melletti teljesítmény 32-ed része lesz, ami a GM200 esetében nagyjából 200 GFLOPS-hoz közelít.

A dupla pontosság tehát elérhető lesz a GM200-ban is, de az valóban igaz, hogy az így kinyerhető teljesítmény közelében sem lesz a HPC-piacra szánt aktuális gyorsítók tempójának, tehát Kenichi Hayashi lényegében nem mondott rosszat azzal kapcsolatban, hogy a Maxwell nem való erre a piacra, csak félreérthetően fogalmazott.

A Tesla piaca is nagyjából le van fedve, hiszen az elmúlt évben már bemutatásra került a Tesla K80, amely kapott egy új, GK210 jelzésű GPU-t. Ez ugyan már a megjelenés pillanatában sem volt a leggyorsabb gyorsító, de a nagy változásra a következő évig várni kell a Tesla termékcsaládon belül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés