Hirdetés

VIA Zoetrope -- a régi-új grafikus chip megszületik!

Az asztali grafikus gyorsítók piacáról egyre többen kezdenek lemondani, az ATi és az nVidia közötti hihetetlen verseny miatt. Persze kivételt is találunk kapásból, lásd SiS Xabre família, de tény, hogy a gyártók panaszkodnak az alacsony profitráták miatt, már ami a desktop piacot illeti.

Két hely áll most boom előtt, ezek pedig a mobil grafikus gyorsítók és az integrált grafikus chipsetek piaca. Integrált chipsetek már időtlen idők óta léteznek, csakúgy, mint a notebook megfelelőik, de most kezdődik az érdemi harc. Az Intel 845G chipsetje miatt már előre temetkeznek a gyártók, az ATi és az nVidia lassan a havi teliholdnál is gyorsabban váltják az elsőséget a notebook szektorban, és persze itt az nForce és az ATi hasonló megoldása is.

A VIA feltehetően úgy érzi, hogy az erő vele van, ugyanis májusban bedobja újabb ütőkártyáját, a Zoetrope grafikus magot, az S3 jóvoltából. Mit várhatunk? Semmi egetrengetőt, de nem is ez a cél.

A Zoetrope 0.15 mikronos gyártósorokról érkezik, 2 pixel pipeline-nal és pipeline-onként 2 textúrázó egységgel (a mostani, integrált ProSavage8 grafikus magnál tehát lényegesen erősebb lesz), 333 MHz-es DDR SDRAM-mal, és természetesen a VIA KM333, P4M333 és rokon-chipsetekben landol. Ennyi vajon elég a sikerhez? Kiderül...

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés