Hirdetés

Computex 2023: futurisztikus köntösben tér vissza az ASUS Matrix VGA szériája

A főbb ismertetőjegyek: kompakt AIO hibrid blokk nélkül, folyékony fém, rekordgyanús gyári tuning és pupillamágnesként ható külső.

Az ASUS computexes standján akadt néhány érdekesség, és ezek közül talán két videokártya viszi a prímet, különösképp a gyártó legfelsőbb polcos Matrix termékcsaládjának legújabb tagja, a 24 GB GDDR6X VRAM-mal érkező ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum, amelynek ugyan nem közölték a GPU Boost órajelét, de a brosúra szerint a világ leggyorsabb megoldását tisztelhetjük a személyében.


[+]

Ez az állítás nem éri túlságosan váratlanul az embert, ha vetett már egy futó pillantást a készre szerelt vízhűtéssel dolgozó, 12VHPWR konnektorral táplált jószágra, hiszen a kicsike azon felül, hogy masszívan fest, erőteljes sci-fi zöngéket pedzeget. A VGA elhagyja az efféle kivitelű modellekre jellemző blower ventilátort, ami a VRM hűvösen tartásának érdekében kiegészítésként szokott rákerülni az AIO-val megtámogatott típusokra. Ezt a tervezők úgy voltak képesek meglépni, hogy az egyedi dizájnú cold plate nem csupán a GPU-t és a memóriachipeket, de a feszültségszabályzó modult is lefedi, ráadásul a hőközléséről folyékony fém gondoskodik.

Eme anyag remek tulajdonságokkal bír, azonban vezeti az elektromosságot, de a vállalat a ROG-os noteszgépek halmazában már kellő gyakorlatra tett szert az alkalmazását illetően, és a gyártástechnológia lehetővé teszi a kártya biztonságos beépítését vertikálisan is. A GPU közvetlen tőszomszédságában lévő kondenzátorok kaptak némi UV gyantát, valamint a chip és a nyomtatott áramköri lap közé ugyancsak került két védőréteg, így nem kell félnünk egy esetleges rövidzárlattól.


[+]

A mellékelt 360 mm-es radiátor vaskosabb az átlagnál, és a rajta megtelepedett, láncba köthető 120 mm-es ROG MF-12S ARGB légkavarók messze nem csak a címezhető Aura Sync világítással akarnak hódítani, ugyanis mágneses interfésszel kapcsolódnak egymáshoz, ami az egyszerűbb szerelhetőségen kívül az energiaközvetítést, továbbá a PWM jel megosztását is biztosítja, arról nem beszélve, hogy a csövezésbe rejtett magányos vezeték miatt a kulturált összképet mutató kábelrendezés játszi könnyedséggel megvalósítható. Nem elhanyagolható részlet, hogy a lapátoknak kevesebb, mint 1000-et kell percenként fordulniuk ahhoz, hogy a 450 wattos TGP-vel megáldott, sajátságos megjelenésű szörnyeteg GPU-ját 60°C-on tartsák terhelés mellett. Természetesen a pumpát sem hagyták érintetlenül, és ennek eredményeképp az egység több folyadékot tud óránként megmozgatni, mint eddig bármi a cég portfóliójából. E pumpa egyébként abban az alumíniumból készült burkolati elemmel fedett részben van, amibe a csőpár becsatlakozik, miközben a variálható fények a középső, üreges szekcióban és a vezérlő tetején (meg láthatólag a hátlapon) nyertek elhelyezést.

A dupla BIOS-szal és rozsdamentes acél I/O kerettel ellátott hardveren számos hőszenzor teljesít szolgálatot (GPU, VRAM, VRM, fojtótekercsek, energiafelvételt kezelő áramkör), amelyek a GPU Tweak III szoftver új, úgynevezett Thermal Map funkcióját látják el adatokkal. A program részét képezi a Power Detector+ is, ami a tápellátás felőli problémákat jelzi, míg a Milage alpontban azt követhetjük figyelemmel, hogy kedvencünket milyen terhelésekkel nyúztuk, több játékszeánszon átívelve.


[+]

A Matrix sorozat megvillantott üdvöskéje csak limitált példányszámban lesz majd elérhető a harmadik negyedév folyamán, de ha bővebb információkkal szeretnénk gazdagodni a hogyan és hol kérdéskörére vonatkozóan, célszerű felvennünk a kapcsolatot az ASUS hivatalos hazai képviseletével.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés