Hirdetés

Computex 2017: hagyományos és durva alaplapok az ASRocknál

Nem kellett sokáig nézelődni a cég standján, hogy különleges termékekere leljünk.

Az ASRock standját is meglátogattuk a Computexen, ugyanis a vállalat minden évben visz legalább egy különlegességet. Nem tudni, hogy honnan szedik az ötleteiket, valószínűleg a mérnökök játszótérnek tekintik a saját munkahelyüket, de ha az eredmény jó, akkor ezt senki sem róhatja fel nekik.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Előbb azonban kezdjük a hagyományosnak tekinthető alaplapokkal, ugyanis a cég kiállított számos már elérhető megoldást, amelyeket a fentebb látható képeket meg lehet tekinteni, de valószínűleg sokan az X299-es új megoldásokra kíváncsi, és ezeket is lefényképeztük.

ASRock X299 OC Formula, X299 Professional Gaming i9 és X299 Taichi ASRock X299 OC Formula, X299 Professional Gaming i9 és X299 Taichi ASRock X299 OC Formula, X299 Professional Gaming i9 és X299 Taichi
ASRock X299 OC Formula, X299 Professional Gaming i9 és X299 Taichi (forrás: PROHARDVER!) [+]

ASRock X2999E-ITX/AC ASRock X2999E-ITX/AC ASRock X2999E-ITX/AC ASRock X2999E-ITX/AC
ASRock X2999E-ITX/AC (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az új alaplapok közül kiemelnénk az X2999E-ITX/AC modellt, amely Mini-ITX méretben kínál LGA2066-os foglalatot, amit igazából a platformhoz szükséges helyigény miatt elég nehéz megoldani, és látható, hogy az ASRock is megszenvedett vele, hiszen nagyon meg van tömve az alaplap, de végeredményben elégedettek lehetnek az eredménnyel.

Utazzunk azonban izgalmasabb vizekre, ha már beígértük a különleges alaplapokat. Az egyik ilyen fejlesztés a Z270M-STX MXM. Ez egy Micro-STX formátumú megoldás. Amennyiben valaki nem halott még erről ne aggódjon, sokak számára lesz ismeretlen ez a szabvány, de létezik, és nem is ez az első ilyen alaplapja az ASRocknak. Többek között a H110-es verzióról pár hónapja mi is beszámoltunk.

ASRock Z270M-STX MXM ASRock Z270M-STX MXM
ASRock Z270M-STX MXM (forrás: PROHARDVER!) [+]

Maga a Micro-STX szabvány egy olyan irányt képvisel, amivel a konzolok dizájnjához hasonló PC-k építhetők. A terjedés persze nem gyors, viszont a gyártók szerint a nappaliba való átvándorlás erősödi, és ahhoz, hogy oda a felhasználók vigyék a PC-t is ehhez hasonló új formátumokra van szükség. Az alaplap maximum 65 wattos TDP kerettel rendelkező LGA1151-es tokozású processzort fogad, míg grafikus vezérlő szempontjából bármelyik MXM Type-B specifikációjú kártya szóba jöhet. Az ASRock csak a legújabb AMD és NVIDIA modelleket sorolta fel az alaplap mellé kihelyezett táblán, de a régebben megjelent opciók is jók.

ASRock DeskMini RX 580
ASRock DeskMini RX 580 (forrás: PROHARDVER!) [+]

A Z270M-STX MXM alaplaphoz kapcsolódik a DeskMini RX és GTX termékcsalád, amely tulajdonképpen a körítés lesz a koncepcióhoz. Ez egy Micro-STX-es alaplapot fogadó házat és egy 280 wattos tápegységet tartalmaz. Ez a két komponens kötött, de a többi cserélhető. Persze mivel nincs sok Micro-STX-es alaplap a piacon ezért az ASRock komplett konfigurációként tekint a sorozatra, ugyanakkor, ha később a felhasználó ki akarja cserélni az alaplapot, vagy az MXM modult, esetleg a processzort, akkor szabadon megteheti. A standon egyébként a DeskMini RX 580 volt kihelyezve, ami Core i7-7700-as processzort és egy TUL által gyártott AMD Radeon RX 580-as MXM modult rejtett, míg a DDR4-es memóriát a G.Skill szállította, az adatokat pedig 1 TB-os merevlemez tárolta.

Az ASRock a virtuális valutákat bányászó rétegre is gondolt, és erre a piacra készült a H110 Pro BTC+. Az alaplap különlegessége, hogy az egy darab x16-os PCI Express 3.0-s csatolója mellé még 12 darab x1-es PCI Express 2.0-s portot kínál. Ez nem elírás fizikailag ennyi van rajta, és ezeket meg lehet tömni virtuális valutákat bányászó grafikus vezérlőkkel. A slusszpoén, hogy még egy M.2 port is található rajta, és ha valaki szeretne még egy extra gyorsítót, akkor ezt is átalakíthatja x1-es PCI Express csatolóvá. Extrém igény, de az egész bányászat erről szól.

ASRock H110 Pro BTC+ ASRock H110 Pro BTC+ ASRock H110 Pro BTC+
ASRock H110 Pro BTC+ (forrás: PROHARDVER!) [+]

A kiállításon egyébként nyolc VGA bányászott, annak ellenére, hogy tizenhárom volt összesen. Azt nem tudni, hogy az a maradék öt VGA miért nem volt bekötve, de valójában beköthetők, ugyanis a cég erre tervezte az alaplapot. Elképzelhető, hogy a szoftveres háttér jelenleg még nem teljesen stabil, de a megjelenésig van idő korrigálni az esetleges problémákat.

Végül az ASRock kiállította a X10 IoT routert is, amely egy négymagos processzorral felszerelt, AC1300-as konstrukció. Ezen belül is 2,4 GHz-es sávon 400 Mbps-ot, míg 5 GHz-esen 867 Mbps-ot kínál.

ASRock X10 IoT router
ASRock X10 IoT router (forrás: PROHARDVER!) [+]

A termék különlegessége abban rejlik, hogy képes univerzális IoT HUB-ként is működni. Többek között ZigBee vezeték nélküli funkcióval rendelkezik az otthoni világítás, a készülékek, például a légkondicionálás és az otthoni biztonsági rendszerek vezérlésére, automatizálására, ütemezésére és felügyeletére. A csomag része az ASRock Router applikáció is, amivel a felhasználók egyszerűen képesek több érzékelőt is vezérelni. Maga az X10 IoT router valamikor s nyáron jelenik meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés