Hirdetés

Computex 2013: debütált a Sony Vaio Pro és Vaio Duo 13

A Sony a tajvani kiállítás alkalmával új notebookokat mutatott be, amelyek alapjaiban változtatnak a vállalat jelenlegi kínálatán. A legfontosabb információ, hogy megszűnik az eddig zászlóshajóként ismert Sony Vaio Z, ám nem érdemes búslakodni, gondoskodtak az utánpótlásról a Vaio Pro Ultrabookok személyében, amelyek 11,6 és 13,3 colos kivitelben érkeznek. Természetesen a közismerten vékony és könnyű elődöt nem lesz könnyű helyettesíteni, de a Sonynál mindent megtettek ennek érdekében, így az újdonságok szénszálas házban érkeznek, némi alumíniummal kiegészítve - például a csuklótámaszon. Ennek köszönhetően már nem is csodálkozunk azon, hogy a Vaio Pro 11 és Pro 13 típusú eszközök 870 illetve 1061 grammos tömegüknek hála könnyedén túlszárnyalják a "Zét".

Sony Vaio Pro Ultrabook Sony Vaio Pro Ultrabook
Sony Vaio Pro Ultrabook [+]

A japán mérnökök az új csúcstartókat a végtelenségig reszelték, hogy megállják a helyüket a toppon, azaz hogy minden létező új technológiát belepréseljenek, amelyet esetleg más termékeknél fejlesztettek ki. Ennek hála mindkét új Ultrabookba Triluminos technológiával felturbózott Full HD (IPS) érintőkijelzők kerültek X-Reality képoptimalizáló motorral, az audiorészlegért a ClearAudio+ megoldás felel, míg a kamera a jól ismert Exmor R CMOS szenzort használja.

Sony Vaio Pro
Sony Vaio Pro Ultrabook [+]

Természetesen nem csak a körítés, hanem a hardver is szót érdemel, hiszen az új notebookokban van háttérvilágításos billentyűzet, SSD, NFC chip és természetesen a legújabb Intel Haswell platform Core i5 és i7 processzorokkal. Ami a Vaio Z után hiányzik (vagy hiányozhat) a Vaio Próból, az a dedikált GPU és az optikai meghajtó, noha utóbbi szükség esetén külső egységgel pótolható. Emellett igen impresszív adatok állnak rendelkezésre az akkumulátoros üzemidővel kapcsolatban: a kisebbik modell 14, a nagyobbik 13 óráig tart ki egyetlen feltöltéssel.

Sony Vaio Pro Ultrabook
Sony Vaio Pro Ultrabook [+]

A Sony másik újítása a Vaio Duo 13 szétcsúsztatható 13,3"-es hibrid tablet-Ultrabook, melynél a SurfSlider kivitel lehetővé teszi az egyébként szintén szénszálas házba bújtatott Duo 13 gyors átalakulását a notebook és tablet módok között. Az 1330 grammos Duo 13 hardvere sok hasonlóságot mutat a Vaio Pro 13-mal (Haswell, NFC, világítós billentyűzet, kijelző).

Sony Vaio Duo 13
Sony Vaio Duo 13 [+]

Ám jelen esetben ehhez még hozzájön az elmaradhatatlan toll, avagy stylus, illetve a 8 megapixeles kamera, ami mögött az Exmor RS szenzor tevékenykedik, kiegészítve a CamScannerrel. E páros lehetővé teszi, hogy a Duo kamerája mintegy scannerként működjön, amiben persze a masszív szoftveres háttér is közreműködik. A Vaio Duo 13 akkumulátorának konkrét kapacitásáról most sincs információ, de a vállalat 10 órás üzemidőt helyezett kilátásba.


[+]

A Sony Vaio Pro 11 és Vaio Pro 13 ezüst és fekete színekben lesz elérhető július 9-től 1150 és 1250 dolláros kezdőáron, míg a Vaio Duo 13-ért 1399 dollárt kérnek, és szintén fehérben és feketében lesz kapható. Mindegyik géphez jár majd a Windows 8 operációs rendszer, az ArtRage Studio (Duo esetében ennek Pro verziója) rajzprogram és a Vaio Movie Creator.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés