Hirdetés

A LucidLogix kiterjeszti a Virtu szoftvert

A Virtu néven elnevezett technológiáról az elmúlt év végén írtunk először. Az elgondolás az energiagazdálkodást segíti elő. Mint ismeretes a legtöbb újonnan megjelenő processzor integrált grafikus maggal is rendelkezik, így a zöldebb PC-k érdekében a gyártók keresik az energiahatékony működés lehetőségét. A Virtu lényegében egy olyan szoftveres alapokon nyugvó megoldás, ami a PC-be épített diszkrét grafikus kártya, valós idejű lekapcsolására szolgál, ha a felhasználó által futtatott programok nem igénylik az extra erőforrás meglétét.

A technológia az Intel Sandy Bridge processzoraihoz már elérhető, és egy teszt is született a működéséről. A LucidLogix folyamatosan frissíti a drivereket a lehető legjobb támogatás érdekében, továbbá a vállalat a mai napon azt is bejelentette, hogy a Virtu az AMD Fusion APU-jaihoz is használható lesz. A működés lényegében nem tér el az inteles konfigurációkhoz képest, és a licencelési séma is megegyezik majd, vagyis maguk a gyártók vásárolják meg az adott eszközre a Virtu alkalmazását.

A technológia kapcsán fontos megjegyezni, hogy az AMD a saját Vision platformjaihoz, kínál hasonló energiagazdálkodási eljárást, így a Virtu használatát csak akkor érdemes megfontolni, ha az AMD APU mellé a felhasználó, vagy az adott termék gyártója GeForce kártyát helyez. A LucidLogix ettől függetlenül megjegyezte, hogy a Virtu működni fog AMD APU-t és Radeon GPU-t alkalmazó konfigurációkban is. Persze ez a megoldás nem élvez hivatalos támogatást az AMD részéről, így a Catalyst driverben elhelyezett platformszintű funkciók ki is kapcsolnak. Ez azt jelenti, hogy a Virtu mellett a hibrid CrossFire, vagy új néven Dual Graphics sem fog működni, ami számottevő veszteség. Éppen ezért teljesen AMD-s gép mellett nem érdemes használni a LucidLogix megoldását, mivel a Catalyst jobb szolgáltatásokat kínál.

Természetesen a Virtu képességei is fejlődnek. Hamarosan érkezik a Virtu Universal, ami az energiagazdálkodás mellett extra funkciót is kapott. A Virtual Vsync szolgáltatás arra szolgál, hogy az adott program vertikális szinkronizáció mellett is fusson 120 képkocka/másodperces sebességgel, amennyiben a monitor képfrissítése csak 60 Hz. Ez első hallásra nagyon érdekesen hangzik, hiszen egy 60 Hz-es monitor képtelen 60-nál több képet megjeleníteni másodpercenként, így a technológia mögötti elképzelés valószínűleg az input lag csökkentése volt. Ez valóban meg is történhet, de 60 képkocka/másodperc mellett amúgy is maximum 20 ms-onként van egy új kép, és ez emberi agy számára már ez az érték is bőven megfelel, vagyis elég kicsi a valószínűsége, hogy bárki észreveszi a különbséget 10 ms-os input lag mellett. Mindenesetre a szolgáltatás élni fog, így aki jobbnak érzi a teljesítőképességét Virtual Vsync mellett, az bekapcsolhatja.

Azóta történt

  • Megint újít a LucidLogix Virtu

    Az eddigi Green és Universal konstrukciók mellé, most érkezik az Ultimate MVP kiterjesztés, ami a HyperFormance módot takarja.

Előzmények

Hirdetés