Hirdetés

Computex 2011 blog: magyarok idekinn I.

Mindig jó érzés fogja el az embert, ha a messzi távolban hazaiakkal találkozik. Idén a Computexnek egyetlen magyar kiállítója van, a GPS Tuner Kft. Nevéből sejteni lehet, hogy navigációs eszközökkel foglalkozik, konkrétan programot fejleszt – nem is akármilyet és nem is akármihez. Nem ismeretlen dolog a túrázók, sportolók körében a kimondottan szabadtéri aktivitáshoz tervezett GPS, de olyanból elég kevés van, ami ezeknek a célszerszámoknak a képességeit kínálja mezei okostelefonon. Az Outdoor Navigation pontosan ilyen, Windows Phone 7 (illetve Mobile és CE), Android (2.1 fölött) és iPhone készülékeken is elérhető.


A második kép jobb oldalán egy lánc helyett kötéllel hajtott Stringbike látható (forrás: PROHARDVER!) [+]

Abban különbözik ez a szoftver a komoly célszerszámokon futótól – egyébként olyat is fejleszt a GPS Tuner –, hogy a programokat mindenki számára elérhető, ingyenes forrásból (Google Maps, Bing Maps, OpenStreetMaps, OpenHikingMaps stb.) szerzi be. A GPS és a készülék többi kiegészítője (iránytű, gyorsulásmérő, hőmérő stb.) segítségével túránk minden lényeges adatát nyomon követhetjük: átlag- és pillanatnyi sebességet, megtett távot, útvonalat, szintkülönbséget és hasonlókat. Ráadásul ezeket az adatokat visszanézhetjük, kimenthetjük, a fejlesztőcsapat éppen azon dolgozik, hogy minél több formátumba (Facebook, Google Earth, e-mail, Dropbox, Geocaching már elérhető).

Egyes területeken – pillanatnyilag az USA-ban – arra is van lehetőség, hogy az alkalmazás kiszámolja két pont között az optimális (nem feltétlenül legrövidebb) utat. Szintén jó ötlet az SOS funkció, ami baj esetén egy gombnyomással vészjelző SMS-t vagy e-mailt küld, de emellett még rengeteg kisebb-nagyobb ötlettel van telepakolva az alkalmazás, és a szorgalmas fejlesztőknek hála szinte hetente jelennek meg az új dolgok. Nekem a buborékos kezelőfelület is nagyon bejött.

A napokban új termékkel is jelentkezett a GPS Tuner. A Turn by Turn Navigation ugyanazokra az alapokra épít, mint az Outdoor Navigation, de kimondottan városi „járkáláshoz” tervezték. Akárcsak az autós modellek, szépen bemondja, mikor merre kell kanyarodni. Meglátjuk, milyen fogadtatásra talál az új alkalmazás, mely 20 kilométeres útig ingyenesen használható. Az 5 dollárért kapható Outdoor Navigation (ebből korlátozott tudású ingyenes változat is van) harmadik a Windows Mobile 7 Market navigációs szekciójában, több mint húszezerszer töltötték le. Nagyon jól kezdett a Turn by Turn is. Azonnal a navigációs részleg élére ugrott, az összes (fizetős) alkalmazás közül a 42. helyen áll öt nap után.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés