Hirdetés

Nem készült (f)el a Vistára az NVIDIA

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a PC-s komponenspiac szereplőire egyértelműen kedvezőtlenül hatott a Microsoft új operációs rendszerének késése. A legtöbb gyártó forgalmát féltve igyekezett már a Vista megjelenése előtt biztosítani vásárlóit, hogy a kiszemelt hardver teljesen kompatibilis lesz az új rendszerrel – ezzel is eloszlatva a vásárlás során felmerülő esetleges bizonytalanságot. Az ilyen termékek csomagolására vagy magára a termékre – akár a Microsoft közreműködésével, akár anélkül – rákerült a „Designed for Vista” és a „Vista Capable” matricák egyike. Az új OS megjelenésével aztán rosszabb esetben kiderült, hogy a drága pénzért beszerzett hardver mégsem működik együtt tökéletesen a Vistával: a meghajtók hemzsegnek a hibáktól, és nem is lehet kihasználni velük az eszköz minden funkcióját.

Ezt elégelte meg most egy amerikai vásárló, aki országa szokásainak megfelelően közös fellépésre buzdít a grafikusvezérlő-piac egyik meghatározó szereplője ellen. Az illető név nélkül indította útjára az nvidiaclassaction.org weboldalt, ahol többek közt működő, stabil vistás eszközmeghajtót, nyilvános bocsánatkérést és/vagy félrevezető reklámozással való felhagyást követel az NVIDIA-tól. Az illető leszögezi, hogy bár kellő támogatás esetén kész jogi útra terelni az ügyet, mindezt nem anyagi javakért teszi; mindazonáltal nem bánná, ha az NVIDIA „gesztusértékű” ajándékokat bocsátana a szerinte megtévesztett vevők rendelkezésére.


Egyelőre csak béta állapotban érhető el

A kezdeményezés kétségtelenül nem minden alap nélküli, az NVIDIA ugyanis a mai napig nem adott ki olyan ForceWare változatot a Vistához, mellyel a Windows XP alatt hosszú ideje elérhető összes funkciót ki lehetne használni (kivéve értelemszerűen a DX10 üzemmódot). Most elsősorban azok bosszankodhatnak, akik kétkártyás (SLI) rendszert üzemeltetnek, ők, hacsak nem az NVIDIA legújabb, GeForce 8-as sorozatú videokártyáiból vásároltak egy párat, a jelenlegi eszközmeghajtóval nem tudják kihasználni a két vezérlő együttes erejét. Az NVIDIA nekik egy későbbi verzióval ígér működő SLI üzemmódot, ám hogy ez hozzávetőleg mikor jelenik meg, arról semmilyen információval nem szolgál a cég.

Bár az NVIDIA vistás ForceWare meghajtóiban jelenleg több a hiányosság, a konkurens AMD ATI Radeon videokártyáihoz készült Catalyst 7.1-es változat sem nevezhető tökéletesnek. Az AMD programozóinak az új operációs rendszer kiskereskedelmi változatainak megjelenéséig ugyanakkor sikerült jelentősen javítani az első hivatalos vistás Catalyst stabilitásán, így már csak az OpenGL-t használó alkalmazások támogatásával adós a cég, mely szintén a kétkártyás (CrossFire) üzemmód használata kapcsán merül csak fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés