Hirdetés

CES: Jól hangzó videokártyák érkeznek

A videokártyák piacára évekkel ezelőtt begyűrűzött egy újfajta digitális csatlakozószabvány, mely időközben annyira részévé vált a számítógépekbe építhető grafikus megoldásoknak, hogy manapság már a belépőszintű termékek körében is csak elvétve találkozhatunk olyannal, amelyiken ne lenne ilyen port, sőt, újabban a noteszgépekre is előszeretettel szerelnek ilyen csatlakozót a gyártók. A DVI (Digital Visual Interface) csatoló vitathatatlan előnye, hogy a digitális jeltovábbítás jobb képminőséget eredményezhet, mindazonáltal mivel a „digitális” jelző általában valamilyen bonyolult, modern technológiára utal, ritkán tudatosul a felhasználókban, hogy a DVI felett lassan-lassan eljár az idő.


Forrás: The Inquirer

A Las Vegasban múlt héten megrendezett CES alkalmával hosszú idő óta először állított ki egy neves gyártó olyan középkategóriás videokártyát, amelyiken nincs ilyen digitális csatoló: a Sapphire Radeon X1600 Pro alapú grafikus vezérlőjén a DVI csatlakozó átadta a helyét egy újabb technológiának, a HDMI-nek. A DVI-vel visszamenőlegesen kompatibilis csatolórendszer az elődnél kompaktabb dugóval rendelkezik, az eszközök összekötése mindemellett egyszerűbb mint valaha, a HDMI porttal ellátott grafikus kártya mégsem ezért tekinthető korszakalkotónak.


HDMI szabványú csatlakozó: kép és zene egy kábelen

A HDMI szabványú interfészen a DVI-vel ellentétben nem csak képjel közlekedhet, hanem digitális hang is, mely akár nyolc csatornás tömörítetlen szignált is takarhat. Ezzel a Sapphire most bemutatott kártyája a bővítőkártyák közül elsőként lényegében egy füst alatt szolgáltat képet és hangot a megjelenítőnek, jóllehet a gyártó újdonságáról egyelőre nem derült ki, hogy nagy volumenben piacra kerülő termékről, vagy egy olyan prototípusról van szó, amely soha nem kerül sorozatgyártásba. Mindezen túl a HDMI (vagy valamilyen más DVI-utód) csatoló bevezetése a PC-piacra szakértők szerint lassan esedékessé válik, ahogy a mamutcégek által vizionált „digitális konvergencia” mind nagyobb teret ölt, illetve elterjednek a nagy felbontású mozgóképtartalmak és az ezekhez optimalizált megjelenítők.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés