Hirdetés

CES 2010: bemutatkozott a fermis GeForce

Az NVIDIA még szeptember végén mutatta be a nagyközönség számára a forradalmian új Fermi architektúrát, ám az eredetileg év végére tervezett start sehogy sem jött össze. Persze az első rendezvény sem zajlott problémák nélkül, ugyanis kiderült, hogy a vállalat makettekkel rukkolt elő valódi kártyák helyett, aminek hatására sokan csalódtak a zöldekben. Ezt a kis fricskát sikerült feledtetni az SC09 alkalmával tartott tényleges bemutatóval, ahol mindenki megtekinthette működés közben a GF100 lapkára épülő Tesla kártyát, ám a cég még adós volt a GeForce vonal leleplezésével. Nos, ez most a mai napon megnyitott CES rendezvényen megtörtént, hiszen az új generációs GeForce a világ első DirectX 11-es tesztprogramját futtatta.


Forrás: TweakTown

A bemutatóról a TweakTown egy videót is készített, ahol látható a rendszer működése. Sajnos az NVIDIA nem szolgált konkrét teljesítményadattal, sőt az Unigine Heaven beépített sebességmérőjét is letiltották, hogy senki se láthassa a fermis GeForce teljesítményét. Arról sem esett szó, hogy a kártya milyen beállításokkal futott, de a kisfilmen tökéletesen látszik, ahogy a DirectX 11 tesszellátor nevű eljárását a vállalat munkatársa ki-be kapcsolgatja. A termék megjelenéséről továbbra sem beszélt a gyártó, de a rendezvényről kiszivárgott információk szerint március közepén startolhat az első GeForce 300 szériás megoldás. A hivatalos bejelentés nagy valószínűséggel a CeBIT-en esedékes. Az NVIDIA persze zárt ajtók mögött többet is elárul majd a termékről, sőt később egy új, PhysX technológiára épülő demót mutatnak be, mely a cég szerint tökéletesen fogja prezentálni a GF100 lapka képességeit.

Természetesen az NVIDIA nemcsak a Fermivel készült, hanem bemutatott egy 3D Vision Surround névre keresztelt technológiát, mely a 3D-s megjelenítés élményét immáron három monitoron képes visszaadni. Az elgondolást biztosan támogatni fogja a új GF100 és az öregedő, GT200 kódnéven ismert lapka, de arról még nincs pontos információ, hogy a jelenleg kapható GeForce-ok közül mely modellek felelnek meg a koncepció igényeinek. Várhatóan azok a termékek lesznek használhatók, amelyek két DVI és egy HDMI vagy DisplayPort kimenettel rendelkeznek. Persze a 3D Vision Surround esetében érdemes felkészülni a magas teljesítményigényre, mivel nemcsak a három monitor terhe, hanem a háromdimenziós hatást keltő képkockák is extra terhet rónak a grafikus processzorra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés