Célegyenesben az első 40 nm-es AMD grafikus processzor

Az NVIDIA év végi heteit komoly marketingtevékenység jellemezte, míg az AMD csak élvezi a jelenleg kialakult helyzetet, és kisebb nyilatkozatokkal népszerűsítik termékeiket. Ez persze közel sem azt jelenti, hogy a vörösök mérnökei pihennek, hiszen az elmúlt napokban több külföldi magazin is megerősítette, hogy elkészült az első 40 nm-es AMD grafikus processzor mintapéldánya. Az új, RV740 kódnéven emlegetett lapka képességeiről rengeteg pletyka kering, biztos alapokon nyugvó információnak  azonban csak az tekinthető, hogy a középkategóriás Radeon vonalat fogja majd erősíteni.

A kiszivárgott adatok alapján az első RV740 chipre épülő termék a fogyasztás és az előállítási költség szempontjából a Radeon HD 4670-hez van közel, a teljesítménye viszont a HD 4830-as modellel is felveszi a versenyt. Ez az információ bizakodásra ad okot, hiszen az AMD egy olyan kártyával erősítené a középkategóriát, amely 100 dollár alatti áron lenne megvásárolható, és mindezek mellett komoly haszonnal lehetne majd forgalmazni.

Az RV740 grafikus processzort használó kártyák megjelenése leghamarabb jövő tavasszal várható, ekkorra lesz ugyanis a TSMC felkészülve a 40 nm-es termékek nagy mennyiségű gyártására. Ennek fényében a jövő év nagyon izgalmasnak ígérkezik, hiszen várhatóan az NVIDIA is megpróbál majd hamar átállni az új gyártástechnológiára. A zöldeknek viszont kiemelten fontos, hogy először a felsőkategóriába nevező chipek méretét csökkentsék, így a mostani csíkszélességváltás esetén a hiba szó nem szerepelhet az NVIDIA mérnökök zsebnoteszében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés