Hirdetés

Shuttle passzív hűtésű nettoptrió Cedar Trail alapokon

A legújabb Intel Atom processzorok már messze nem olyan népszerűek, mint valaha az elődök voltak, ettől függetlenül a gyártók előszeretettel alkalmazzák őket, főleg netbook- és nettopfronton. A Shuttle is kisebb invázióra készül az XS szériában, ugyanis egyből három új, Cedar Trail platformra épülő miniszámítógép bukkant fel kínálatukban.


[+]

Az XS35V3, az XS35GS V3 és az XS36V mindegyike az elérhető legerősebb asztali Atom variánsra, azaz a duplamagos D2700-ra építkeznek, mely 2,13 GHz-es órajelével az alapvető feladatokkal elboldogul. A 32 nm-es gyártástechnológiának köszönhetően a lapka maximális TDP értéke 10 watt, ezért a Shuttle mindhárom új gépét teljesen passzív hűtéssel vértezte fel. Az NM10-es vezérlőhidat alkalmazó termékekben maximum 4 GB memória beépítésére van lehetőség, adattárolóból pedig egy 2,5”-es HDD/SSD csatlakoztatható egy 3 Gbps-os SATA portra. Az XS35-ös modellek készülékháza egy picivel nagyobb a többieknél, ezért esetükben akár egy optikai meghajtó gondolatával is lehet kacérkodni.

A trió legpotensebb tagja a XS35GS V3 lesz, melyben a Shuttle nem az integrált Intel GMA 3650-es grafikus vezérlőre bízza a megjelenítést, hanem egy dedikált AMD Radeon HD6430M került beépítésre, mely amellett, hogy HTPC feladatkörben is sokkal jobban teljesít, korlátozottan némi játéknak is teret enged. Sajnos a dedikált GPU és a CPU kommunikációja x1-es PCI Express 1.0-s interfészen keresztül valósul meg, ami esetenként nagyon leronthatja a rendszer teljesítményét. Csatlakozók tekintetében 4 darab USB 2.0 port, illetve HDMI és D-Sub kimenet található mindhárom modellen, valamint egy mini PCI Express bővítési lehetőség is adott.

A megjelenési dátum és vételár sajnos még ismeretlen, de tekintve, hogy a trió a Shuttle hivatalos prospektusában bukkant fel, így valószínű, hogy hamarosan a boltok polcaira kerülhetnek a miniszámítógépek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés