Hirdetés

CD, DVD és Blu-Ray Disc kezelése egyetlen optikai fejjel

A közelgő Consumer Electronics Show-n mutatja be a Philips OPU81 jelzésű új optikai meghajtóját, amely mind CD-k és DVD-k, mind Blu-Ray Disc (BD) médiumok írására és olvasására képes. A hagyományos formátumú, 5,25 hüvelykes rekeszbe illeszkedő készülék megépítését az tette lehetővé, hogy egyetlen író-olvasó fejet alkalmaznak a különböző lemezszabványok kezeléséhez.

A pick-up egy bonyolult, mégis viszonylag apró optikai rendszer révén ugyanazon lencsén keresztül vetíti az infravörös, a vörös vagy a kék lézert a lemezre.

A Philips közleménye szerint az új meghajtó további kisebb változtatások után 2005 második felében kerül a piacra. Korábban hírt adtunk a Sony kompakt író-olvasó fejéről is, annak megjelenése azonban – hacsak nem gyorsítottak a fejlesztés menetén – csak 2006 tavaszán várható kereskedelmi forgalomba kerülő termékben.

A konkurens HD DVD szabványt támogató konzorcium tagjai sem ülnek ölbe tett kézzel, ugyancsak a CES-en mutatja be az NEC saját, CD, DVD és HD DVD formátumú korongok kezelésére képes meghajtójának prototípusát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés