Hirdetés

Budapestben bízik az AMD

A mai napon három új, négymagos Opteron szerverprocesszor jelent meg az AMD választékában – ezek az egyutas szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteron 1300-as modellek, melyek fejlesztési kódnevéül Budapestet választotta az AMD (állítólag a közelében lévő Formula 1-es pálya miatt esett a választás a magyar főváros nevére). Az új termékcsalád a tavalyi év második felében megjelent Barcelona magos Opteronok kínálatát egészíti ki. Az új CPU-k az elsők közt a gyártó két legnagyobb partnere, a Dell és a HP választékában tűnhetnek fel, a szuperkomputereket fejlesztő Cray pedig már szállítja is az Opteron 1300-alapú Cray XT4 rendszereit.

A termékcsalád három tagja, az Opteron 1352, 1354 és 1356 rendre 2,1, 2,2 és 2,3 GHz-en ketyeg, és a többi négymagos Opteronhoz hasonlóan magonként 512 kilobájtnyi másodszintű és összesen 2 megabájtnyi, megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik. A többutas szerverekbe szánt Barcelona magos megoldásokhoz képest az egyik legfontosabb előrelépés, hogy a Budapest processzorok már az elődnél nagyobb sávszélességet biztosító HyperTransport 3.0 szabvánnyal kommunikálnak a rendszer komponenseivel.

A Budapest kódnevű Opteronok 65 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, a chip 45 nanométeres változatát Suzukának hívják majd – ez a széria, ha minden jól megy, valamikor a jövő év első felében debütálhat, és egyik leglényegesebb újdonsága a DDR3-kompatibilis memóriavezérlő lesz. A Suzuka ugyanakkor már az új, AM3-as processzorfoglalatba illeszkedik majd, azaz nem lesz foglalatkompatibilis a jelenlegi modellekkel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés