Hirdetés

Bivalyerős AYANEO kézikonzol jön, szinte megfizethetetlen árszintre

A Steam Decknek nincs mitől tartania, de CPU-fronton a teljesítménytrónt ettől még bukják.

Még karácsony előtt hívtuk fel arra a figyelmet, hogy az AYANEO egy új kézikonzolt leplez le az év végén, de az eredeti tervekkel ellentétben az idei esztendőre csúszott a debütálás. Ennek nagy jelentősége nincs, az AYANEO Next ettől még bemutatkozott, és a rendszerchip tekintetében már nem a Ryzen 7 4800U, hanem a Ryzen 7 5800U SoC APU-ra épül. Ez konkrétan nyolc darab Zen 3 magot jelent egy kis szerkezetben, míg az IGP szerepét egy Radeon Vega 8 tölti be.

Ha a Steam Deckhez hasonlítjuk ezt, akkor a processzor tekintetében biztosan előnyben lesz az AYANEO Next, de az IGP szempontjából inkább a Valve kézikonzolja tűnik erősebbnek.

A 128 bites buszon bekötött rendszermemória LPDDR4X szabványú, és 4266 MHz-es effektív órajelen ketyeg, míg az adattároló minden modell esetében NVMe protokollt használ. Maga a kézikonzol látszólag hasonlít az elődjére, ugyanúgy 1280x800 pixeles, 7 hüvelykes, IPS panelt használó, érintésre érzékeny kijelzővel rendelkezik, továbbá a Wi-Fi 6E és Bluetooth 5.2 modul sem maradt ki, ahogy a 47 Wh-s akkumulátor is adott. A fő újítás inkább a kontrollerfelületet érte, többek között cserélhetővé váltak az analóg karok, fejlettebb a vibrációs motor, és jobb a haptikus visszajelzésért felelős rendszer is. Plusz amolyan extra funkció az ujjlenyomat-olvasó a bekapcsológombon.


[+]

A vállalat többféle kiépítést tervez a konzolból. Az látszik, hogy egyáltalán nem támadják a Steam Deck árszintjét, sokkal inkább a tehetősebb vásárlókra vadásznak. Ezáltal az előtelepített operációs rendszer Windows 11 lesz, illetve már az AYANEO Next alapmodell is 16 GB RAM-ot és 1 TB-os SSD-t kap. Mindezért 1315 dollárt kérnek majd a partnerek, de a rajtkor meg lehet vásárolni 1265 dollárért is. Persze kérdés, hogy ha valaki 1000 dollár fölött tud költeni egy kézikonzolra, akkor számít-e ez az 50 dollár, de ezt a gondolatot most engedjük el.

Az AYANEO Next Advance már 2 TB SSD-vel rendelkezik, és ezért 1465 dollárt kell majd fizetni, vagy a startkor be lehet húzni 1365 dollárért is. Ennek lesz egy Signature Edition verziója, ami a dizájnban különbözik csak, és mindössze 300 darab készül belelő. Árban ez nem drágább, de ha elfogy, akkor nincs utánpótlás.


[+]

Végül az AYANEO Next Pro képviseli a csúcsot, így 32 GB RAM-ot és 2 TB-os SSD-t kap. Ezért 1565 dollárt kér a cég, de a start pillanatában elég 1465 dollárt fizetni.

A maximalisták a fejlesztésnek biztosan örülnek, mindenki más a tovább szemezhet a Steam Deckkel, hiszen az AYANEO Next még alapkiépítésben is nehezen megfizethető a tömegek számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés