Hirdetés

Biostar barebone BTX alapokon

A Biostar bemutatta első pico-BTX formátumú barebone-gépét, az iDEQ 300G-t. A BTX alapvető újítása, hogy egy légcsatornát határoz meg az alkatrészek hűtéséhez – a belépő levegő először a processzor hűtőmodulján halad keresztül, majd az északi híd bordáját elhagyva a ház hátulján távozik. A mellékelt képen jól kivehető, hogy a Biostar még műanyag terelőlapokat is beszerelt a légáram irányítására. Az elegáns megjelenésű iDEQ 300G beömlőnyílásai a Shuttle SB86i modelljéhez hasonlóan az előlap részben takarásban lévő oldalán találhatók. A gép szerelését a hagyományos mini-PC-khez képest jelentősen megkönnyíti az előlappal együtt felhajtható vázszerkezet.

Ami pedig a rendszer magját illeti: az Intel 915G + ICH6R chipset köré épülő alaplap LGA775 tokozású Pentium 4 és Celeron processzorokat fogad, memóriafoglalataiban két darab DDR400-as modul kaphat helyet, amelyek kétcsatornás üzemmódban is dolgozhatnak. Az integrált Intel GMA900 grafikus vezérlőhöz sajnos csak analóg kimenet társul, akinek azonban nem lenne elegendő ez a teljesítmény és/vagy minőség, az egy PCI Express x16 felületű videokártyával helyettesítheti. További bővítmények részére egy PCI és egy Mini PCI aljzat áll rendelkezésre. A meghajtók számára egy IDE-csatorna és két SATA-csatlakozó biztosított; ugyancsak az adatmozgatást szolgálja a beépített memóriakártya-olvasó, amely hétféle kártyaszabvánnyal kompatibilis.


[+]

A C-Media gyártmányú CMI9761A audiovezérlő 7.1 csatornás hanggal szolgál, analóg és digitális ki- és bemenetek egyaránt megtalálhatók a kis gépen. A kezelőszervekből is kitalálható, hogy az iDEQ 300G multimédiás készülékként is használható – valóban, az operációs rendszer elindítása nélkül is hallgathatunk rádiót vagy mp3-fájlokat, sőt DVD-t és videó-CD-t is lejátszhatunk. A multimédiás funkciók kényelmes igénybevételét a mellékelt távirányító segíti.

A számítógépeknél már megszokott USB 2.0, Firewire-400 és Gigabit Ethernet interfészek mellett meg kell említeni, hogy a rendszer opcionálisan 802.11g szabvány szerinti WLAN-modullal is bővíthető. A ház mérete 216 x 342 x 193 mm.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés