Hirdetés

BIOS-támogatás az Intel 65 nm-es processzorainak

Az Asus közzétette honlapján azon alaplapjainak listáját, melyek – egy BIOS-frissítést követően – már használhatók az Intel mostanában piacra kerülő, 65 nm-es csíkszélességű gyártási eljárással készülő processzoraival. Amint ismeretes, a kétmagos, Presler kódnevű CPU-k Pentium Extreme Edition 955-ként és a Pentium D 900-as sorozatban, az egymagos Cedar Mill chipek pedig a Pentium 4 600-as szériába tagolva jelennek meg a forgalomban.

Az egy- és kétmagos CPU-k fogadására egyaránt alkalmassá tett Asus-modellek között örvendetes módon nem csupán az Intel hivatalosan támogatott 945/955X/975X lapkakészletei köré épülőket találunk, hanem felkerültek a listára Intel 865PE, NVIDIA nForce4 SLI Intel Edition, valamint VIA P4M800/Pro és PT880 Ultra chipsetre alapozó típusok is.

Az új processzorgeneráció csak egymagos változatait fogadó lapok sora a fentiek mellett Intel 915-ös és ATI Radeon Xpress 200 chipsetes típusokkal hosszabbodott. A kompatibilitás tekintében természetesen egy szűkebb halmazt képeznek a Pentium (4) Extreme Edition processzorok, hiszen ezek működtetéséhez 1066 MHz-es rendszerbuszsebességet támogató északi hídra lehet szükség.

Más nagyobb gyártók CPU-támogatási listáit szúrópróbaszerűen szemügyre véve látható, hogy a 945-ös és újabb Intel chipsetekkel szerelt alaplapokhoz kezdenek megjelenni a Preslert is támogató BIOS-változatok, azt azonban többnyire még homály fedi, hogy a más gyártók chipseteit vagy régebbi Intel chipseteket tartalmazó alaplapok közül melyek fogják fogadni a Preslert, illetve a Cedar Millt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés