Hirdetés

Bepillantást nyerhetünk az új Windows kezelőfelületébe

Ezúttal nem csak néhány screenshot, hanem a teljes operációs rendszer szivárgott ki.

A Microsoft június 24-én tartja a Windows jövőjéről szóló sajtóeseményét, melyen valószínűleg a Windows 11 névre hallgató, új operációs rendszer is bejelentésre kerül – a felhasználó felület bizonyos elemei azonban már most láthatóak, hála az idő előtti szivárgásnak, illetve a The Verge által készített screenshotoknak és animációknak.


(forrás: The Verge) [+]

Ahogy az a képeken – és az eredeti cikkben linkelt videókon/animációkon – látható, az új OS nagyon hasonlít az azóta már elkaszált, több kijelzős eszközökre írt Windows 10X kezelőfelületére.

A UI a látottak alapján jelentős minimalizáláson esett át, az új felület sokkal letisztultabbnak hat, bizonyos elemei esetében pedig mintha a macOS adott volna ihletet. Ilyenek például a lekerekített sarkok, illetve a tálcán – igény esetén – középre rendezhető ikonok, de az új boot animáció és hangeffekt is kicsit „almásabbnak” tűnik az eddigi megoldásnál.


(forrás: The Verge) [+]

Egyszerűsödik a Start menü is, ahová a rögzített programok és a legutóbb használt fájlok mellett már nem kapnak helyet a jól ismert Élő Csempék, helyüket valamilyen szinten a külön felületen elhelyezett widgetek vehetik át.


(forrás: The Verge) [+]

Újdonság még, hogy az ablakokat már nem csak a kijelző szélére húzva tudjuk automatikusan helyükre igazítani, hanem a „Teljes méret” gombról elérhető menüből, kattintással is kiválaszthatjuk, a képernyő mely részére szeretnénk betenni az adott ablakot.

Persze nem tudhatjuk, hogy az említett újdonságok még átesnek-e egy bétatesztelői fázison, vagy kirobbanthatatlanul bekerülnek a végleges verzióba, arról pedig végképp nincs információnk, hogy mikortól lesz elérhető az új operációs rendszer, ezért érdemes lesz majd követni a Microsoft eseményét a jövő héten.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés