Hirdetés

Még dolgozik a Windows 11 CPU-igényének csökkentésén a Microsoft

A vállalat a blogjában arra hívta fel a figyelmet, hogy kiértékelik a régebben megjelent processzorokkal is a biztonságot.

Már majdnem egy hete annak, hogy a Microsoft bemutatta a Windows 11-et, amelynek az egyik érdekes hardverigénye a Trusted Platform Module-ra vonatkozik. Az aktuális helyzet alapján az új operációs rendszer futtatásához legalább Qualcomm 7-es és 8-as sorozatú SoC, valamint nyolcadik generációs Intel (Coffee Lake), illetve minimum Zen 2 magokkal dolgozó AMD processzor szükséges. Legalábbis jelen állás szerint, ugyanis a vállalat az alábbi blogbejegyzésében elmagyarázta, hogy milyen biztonsági igényeket támasztanak a hardver felé.

A legfontosabb, hogy az adott rendszer támogassa az eszköztitkosítást, a virtualizáció-alapú biztonságot (VBS), a hipervizorral védett kódintegritást (HVCI), illetve a Secure Bootot, valamint szükségesek az olyan biztonsági funkciók, amelyek a Windows Hello és hasonló szolgáltatásokat védik. Ezeket olyan CPU-k tudják biztosítani, amelyek rendelkeznek beágyazott TPM-mel, és nyilván utóbbi részegység tudása sem lényegtelen.

Az biztos, hogy az első bekezdésben részletezett, vagy ezeknél modernebb CPU-k megfelelnek a célnak, de a Microsoft még dolgozik azon a partnereivel, hogy teszteljék a hetedik generációs Intel (Kaby Lake), illetve az első generációs Zen magokkal dolgozó AMD processzorokat, amelyekkel esetlegesen elérhető lesz a redmondi óriáscég által kívánt biztonsági szint a Windows 11 végleges verziójában. Erről azért nem tudnak még most nyilatkozni, mert a hitelesítés még zajlik, de a későbbiekben beszámolnak az eredményekről.

A fentiek azt jelentik, hogy a minimális processzorigények még csökkenhetnek, de nem jelentősen, tehát a nagyon régi CPU-k mindenképpen kiesnek a támogatott hardverek sorából. Ez leginkább azoknak lehet probléma, akik például Skylake kódnevű Intel hardvert használnak, ugyanis ennek a teljesítménye még nem olyan rossz, viszont a Windows 11 már nem támogatja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés