Hirdetés

Nagyon "gamer" monitort hoz a BenQ

A Zowie XL2540 különlegessége a 240 Hz-es maximális frissítési frekvencia lesz.

A BenQ hivatalosan is bemutatta a Zowie XL2540 jelzésű 24,5 hüvelykes kijelzőt használó monitorát, amelyet a cég kifejezetten az e-sport játékosok számára ajánl. Nem ez a termékcsalád első tagja, mármint a kijelzők tekintetében. Többek között nemrég jelent meg az XL2735-ös verzió, amely valamivel nagyobb képátlót kínált, de a frissítési frekvencia felső határa 144 Hz volt. Ezt azért fontos kiemelni, mert az új modell 240 Hz-es felső határral dolgozik, amihez az AU Optronics által gyártott M270Q009 V0 panelt használja a cég. A termék a VESA Adaptive-Sync szabványát is támogatja, így a frissítési frekvencia alsó határa 48 Hz, de AMD FreeSync mellett van LFC is, ami lényegében még tágabb tartományt biztosít. Érdemes megjegyezni, hogy a FreeSync HDMI és DisplayPort mellett is üzemképes.


[+]

A panelről egyelőre nagyon keveset tudni, így azt sem, hogy a 240 Hz-et a rendszer tuninggal éri-e el, vagy sem, utóbbi esetben ugyanis nem szükséges speciális rutinokat írni hozzá a grafikus meghajtóba. Ez abból a szempontból lenne lényeges, hogy amennyiben tuningról van szó, úgy senki sem vállal rá garanciát, hogy a jövőben érkező VGA-kkal is működni fog 144 Hz-nél magasabb frissítési frekvenciával.

Az új, 1920x1080 pixeles felbontásra képes monitor vízszintes és függőleges betekintési szögei a TN panel miatt 170 és 160 fokosak, míg a fénysűrűség 400 cd/m². Ezt az 1000:1 statikus és 12 000 000:1 dinamikus kontrasztarány egészíti ki, míg a szürkéből-szürkébe történő váltás válaszideje csupán 1 ezredmásodperc lesz.


[+]

A monitor rendelkezik két HDMI 2.0, egy DisplayPort 1.2a és egy dual-link DVI bemenettel, illetve 3,5 mm-es jack ki- és bemenettel, ami egy hangszóró felé továbbíthatja a bemenetre érkező hangot. USB HUB-ra is futotta, ami három USB kimenetet kínál a felhasználónak. A kijelző -5 és 20 fok közötti mértékben dönthető, de még a magassága is állítható 140 mm-es tartományban, illetve kiemelendő a +/-45 fokos oldalirányú elforgathatóság, valamint a 90 fokos pivot lehetőség. Opcionálisan falra is szerelhető egy 100 x 100 mm-es VESA állvánnyal.

A 55 wattot fogyasztó kijelző megkapta az úgynevezett Shield konstrukciót, ami tulajdonképpen árnyékolót jelent a monitor két szélén. Ez a cég szerint segíti a játékra való koncentrálást, illetve a megnehezíti az ellenfeleknek a leskelődést, ami egy e-Sport rendezvényen tényleg hasznos lehet. Nem hiányzik az S Switch kapcsoló sem, amellyel előre elmentett képi beállítások között lehet egyszerűen váltani.

A BenQ Zowie XL2540 a hónap második felébe lesz elérhető várhatóan 500 dollár körüli áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BenQ

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés