Hirdetés

Bemutatta új csúcsprocesszorát a Sun

A Sun állítása szerint a piacon elérhető leggyorsabb, illetve leghatékonyabb energiafelhasználású szerverprocesszor a most bemutatott UltraSPARC T2. Bár a vállalat egyelőre csak előzetes benchmark-eredményeket tett közzé, a lapka várhatóan jelentős többletteljesítményt nyújt az előző generációhoz képest, különösen olyan környezetben, ahol számos utasításszál egyidejű végrehajtására van szükség.

A Niagara 2 kódnevű processzor legnagyobb változata – akárcsak elődje – nyolc magot tartalmaz, azonban megduplázták a magonként kezelhető szálak számát: egy mag nyolc, azaz egy processzor 64 utasításszál között váltogatva végezheti munkáját. A nagyobb szervereknél egyre fontosabbá váló virtualizációt a Logical Domains (LDoms) nevű megoldás szolgálja, melynek köszönhetően szélsőséges esetben akár 64 operációs rendszer is futtatható egyetlen processzoron.

A magokon belül is történtek komoly változtatások, melyek ugyancsak a teljesítmény növelését szolgálják. Minden magban két-két futószalag található, immár mindegyik saját lebegőpontos számolóegységgel bír, továbbá mindegyikbe került egy kriptográfiai stream processor, mely számos hibaellenőrző, hash és titkosítási algoritmus hardveres gyorsítását segíti. A magonkénti 8 kB adat- és 16 kB utasításcache mellett megnövelt, összesen 4 MB kapacitású másodszintű gyorsítótárral látják el a processzort. A 65 nm-es gyártástechnológiával előállított UltraSPARC T2 órajelét egyelőre típustól függően 900 MHz és 1,4 GHz között határozzák meg, a lapka maximális fogyasztása így 60 és 123 watt között alakul, a tipikus disszipáció azonban utóbbi esetben is csak 95 watt.

A szorosan vett végrehajtó egységeken kívül számos más, korábban a chipset által biztosított funkció is a processzor része. Nem újdonság az integrált memóriavezérlő, melynek négy egysége ez esetben legfeljebb 64 FB-DIMM modult képes kezelni. A sávszélesség meghaladhatja a 60 GB/s-ot is. Érdekes viszont, hogy két – virtualizálható – 10 Gigabit Ethernet hálózati vezérlő és egy nyolcsávos PCI Express-vezérlő is helyet kapott a lapkán.

A Sun újragondolt termékpolitikájának megfelelően más gyártók számára is hozzáférhetővé teszi az UltraSPARC T2 processzort, melynek szállítása nagy tételben még ebben a negyedévben megkezdődik – 1000 dollár alatti áron. A új CPU köré épülő saját szervereit a Sun egyelőre nem jelentette be. A gyártó a Niagara 2 dokumentációját GPL licenc alatt közzéteszi az OpenSPARC kezdeményezés keretében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés