Hirdetés

Új információk az AMD 2007/08-as útitervéről

A hongkongi HKEPC Hardware újabb információkat tett közzé az AMD következő két év során bemutatásra kerülő processzorairól. Bár a fejlesztések fő irányvonalai jó ideje ismertek, a kódnevek kedvelői számára most betekintés nyílik az egyes termékcsoportok evolúciójának különbségeibe is – ugyanakkor, mint minden nem hivatalos útitervre, úgy erre is igaz, hogy az adatok fenntartásokkal kezelendők.

A közeljövő premierjeinél kezdve nem árt elismételni, hogy az asztali számítógépek szegmensében a Socket AM2 platformmal egyidejűleg három mag mutatkozik be. A kétmagos Athlon 64 X2 és FX alapjául a Windsor, az egymagos Athlon 64 alapjául az Orleans mag szolgál, míg az olcsó Sempronok a Manilára épülnek. Kezdetben mindhárom 90 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készül, és további közös jellemzőjük a kétcsatornás DDR2 memóriavezérlő.

A Windsor közvetlen utódja a várhatóan 2007 első félévében megjelenő Brisbane lesz, míg a Manilát a jövő év második felére várt Sparta váltja majd. Mindkettő 65 nm-es csíkszélességen készül, ám az általuk képviselt „G” revízió további változtatásairól egyelőre nincs hír, mint ahogy ismeretlen az egymagos Athlon 64-ek sorsa is.

A Socket AM2 foglalat jövőbeni támogatásával kapcsolatban ellentmondó hírek kaptak szárnyra: egyesek szerint a 2008 első felére várt Greyhound kódnevű mag is kompatibilis marad vele, mások újabb foglalatváltást jósolnak. Ez az asztali processzor már négy magot tartalmaz, megosztott másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, ismeri a HyperTransport szabvány 3.0-s verzióját, és a HKEPC szerint DDR2/DDR3 memóriavezérlőt kap – hogy a kétféle szabvány kezelése mi módon valósul meg, az egyelőre homályba vész.

Hamarosan a szerverprocesszorok is megújulnak. A tavaly bevezetett gyakorlatot folytatva az egyutas rendszerekbe szánt, Santa Ana kódnevű Opteronok nem igényelnek regiszteres memóriamodulokat, így az asztali chipekhez hasonlóan Socket AM2 foglalatba ülhetnek. Nem így a Santa Rosa kódnevű, két- és többprocesszoros szerverekbe való Opteronok, melyek ugyancsak kétcsatornás DDR2-vezérlőt kapnak, de a hibakorrekció (ECC) mellett a pufferelés is követelmény. Ennek megfelelően itt új tokozást és foglalattípust alkalmaznak, a Socket F Land Grid Array rendszerű, vagyis az 1207 darab érintkezőtű az aljzatba települ át.

A magok osztódását a Socket F túléli, hiszen a 2007 második felére várható négymagos, 65 nm csíkszélességű, Deerhound kódnevű processzor is ezt fogja használni. Ebben már megjelenik a megosztott másodszintű gyorsítótár, megmarad ugyanakkor a DDR2 memóriák kétcsatornás meghajtása.

A szerverchipek a hírek szerint – hacsak a piaci folyamatok mást nem diktálnak – 2008 második felében fognak alaposan megújulni. Az egyprocesszoros rendszerekbe szánt Santa Ana utódja a Cadiz lesz, míg a többprocesszoros szerverek szívét jelentő Santa Rosa vonalát a Zamora viszi tovább. Mindkettő 45 nm-es csíkszélességgel készül majd, megosztott másodszintű gyorsítótárat kapnak, és támogatják a HyperTransport 3.0-s változatát. A különbség ezúttal is megmutatkozik a memóriakezelésben, hiszen a Cadiznál DDR2/DDR3 szerepel, a Zamora pedig már a címzést és az adatokat is teljes egészében pufferelő FB-DIMM modulokat fog igényelni (bár ez önmagában nem mond semmit arról, hogy DDR2 vagy DDR3 chipeket ültetnek-e ezekre a modulokra), valamint elsőként harmadszintű gyorsítótárat is hordoz a fedélzetén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés