Hirdetés

Elszámolhatják magukat egyes Opteronok

A mai, igen összetett processzoroknál elkerülhetetlen, hogy néhány hiba ne maradjon a chipben, ezek azonban nagyon ritkán jelentkeznek a gyakorlatban. A komolyabb hibákat a gyártók már bevezetés előtt javítják, a kisebbeket pedig – melyek valós körülmények között nagyon kis valószínűséggel okoznak gondot – általában egy későbbi revízió során küszöbölik ki, ha egyáltalán. A szerverprocesszorokkal szemben mindig szigorúbbak a követelmények, hiszen ezek töbnyire mostoha körülmények között, állandó nagy terhelésen futnak, és a feldolgozott adatok üzleti értéke is jelentős. Éppen ez készteti az AMD-t arra, hogy egy újonnan felfedezett lehetséges hibaforrás miatt visszahívja mintegy háromezer Opteron processzorát.

Az egy-, két- és többutas rendszerekbe való egymagos Opteronok 2,6 és 2,8 GHz-es változatainak (152, 154, 252, 254, 852, 854) 2005 végén, 2006 elején legyártott példányainál előfordulhat, hogy bizonyos műveleteknél rossz végeredményt szolgáltatnak. A hiba – melyet a gyártó ismeretei szerint valós körülmények között még nem figyeltek meg – több feltétel együttállása esetén fordul elő; magas külső és belső hőmérséklet, illetve bizonyos lebegőpontos számítások megszakításmentes, hosszú időn keresztül tartó futtatása esetén lokális túlforrósodás miatt adatromlás következhet be. A hiba megoldása egyszerű, az órajelet csökkenteni kell, azonban az AMD természetesen felkínálja érintett ügyfeleinek a processzorok díjmentes cseréjét.

A fiaskó oka az AMD szerint nem a tervezésre vagy a gyártásra, hanem az azt követő tesztelésre vezethető vissza, hiszen az efféle hibákat produkáló chipeket csak alacsonyabb órajelre hitelesítve lett volna szabad kiadni, melyen már nem fordulhat elő a probléma. A hasonló esetek megelőzése érdekében a gyártó egy új teszteljárást vezetett be.

Kiegészítés: Az AMD-nek a hibával kapcsolatos információs oldala ide kattintva érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés