Hirdetés

Bemutatkozott a Microsoft Surface Go

A redmondi vállalat több, mint 3 év várakozás után frissítette belépőszintű táblagépét.

A Microsoft még 2012-ben dobta piacra az első Surface táblagépeit. Azóta több generációt is megélt már a sorozat, azonban a 2015-ös Surface 3 óta nem volt igazán olcsónak számító tablet a palettán. Ez most megváltozott, a cég ugyanis bemutatta legfrissebb újdonságát, ami Surface Go névre hallgat. Elsősorban az oktatásban szeretnék megvetni a lábukat a fejlesztéssel, hiszen jóval könnyebb, kisebb és olcsóbb a Surface Prónál.

Microsoft Surface Go
Microsoft Surface Go [+]

Az egészen pontosan 245 x 175 mm alapterületű tablet csupán 8,3 mm vékony lett, a mérlegen pedig 521 grammot nyom, ami 31 százalékos súlycsökkenés a nagyobb testvérhez képest. Az előlap nagy részét a 10 hüvelykes, 1800x1200 pixeles felbontású, PixelSense kijelző foglalja el, ami pixelsűrűségben 216 PPI-t jelent. Támogatja a külön beszerezhető Surface Pen tollat is, valamint ehhez a modellhez is elérhető a Type Cover mágneses billentyűzet. A hátlapon található kitámasztó itt már fokozatmentesen állítható legfeljebb 165 fokos szögben.

A négymagos Intel Atom processzort leváltotta az 1,6 GHz-es órajelű, kétmagos Intel Pentium Gold 4415Y. A Kaby Lake-Y kódnevű lapka 6 wattos TDP-vel rendelkezik, így lehetővé téve a ventilátor nélküli hűtést, ami zaj szempontjából mindenképpen előnyös húzás. Az integrált grafikus vezérlő szerepét az Intel HD Graphics 615 látja el, memóriából pedig kiszereléstől függően 4 vagy 8 GB-ot kapunk. Előbbi verzióban 64 GB eMMC tárolón kell elférnünk, utóbbiban viszont már egy gyorsabb, 128 vagy 256 GB-os NVMe SSD áll szolgálatunkra.

A Windows Hellóhoz használható infravörös kamera mellett kapunk egy 5 megapixeles előlapi és egy 8 megapixeles hátlapi kamerát, microSD bővítési lehetőséget, valamint egy USB Type-C csatlakozót. Utóbbit töltésre is használhatjuk, ha a mellékelt, 24 wattos Surface Connect töltőt épp otthon hagytuk volna. A hálózatra IEEE 802.11ac-s Wi-Fi, illetve 4.1-es Bluetooth modullal csatlakozhatunk, az év későbbi részében pedig LTE verzió is várható. A beépített akkumulátor maximum 9 óra videólejátszásra elegendő energiát biztosít.

Az előrendelések már elkezdődtek, a legolcsóbb – 4 GB memóriával és 64 GB tárhellyel szerelt – modell 399 dollárba kerül, ugyanez Windows 10 Pro operációs rendszerrel már 449 dollár. A jelenleg elérhető legdrágább verzió 8 GB memóriát és 128 GB tárhelyet kapott, ezért 549 dollárt kérnek, a 256 GB-os és LTE verziók árazásáról, valamint a magyarországi forgalmazásról egyelőre még nincs információ. Az előrendelések kiszállítása várhatóan augusztus elején kezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés