Hirdetés

Befutott az első Xilinx termék az AMD márkaneve mögött

A VCK5000 ráadásul érdekes fejlesztésnek néz ki, amely a Versal konstrukciót hasznosítja.

Az AMD az előző hónap közepén zárta le a Xilinx bekebelezését, így csak idő kérdése volt, hogy megérkezzen az első Xilinx termék az AMD égisze alatt. Persze érthető módon még elég sok készülő Xilinx fejlesztés nem számít ténylegesen közösnek, de név szerint ezek már az új tulajdonoshoz fognak tartozni.

Az első ilyen megoldás az AMD Xilinx VCK5000, amely hivatalosan 2745 dollárért rendelhető meg. A gyorsító a gépi tanulás dedukció szakaszához való, méghozzá 8 bites integer adattípusra optimalizálva. A dizájn tekintetében egy 7 nm-es node-on készülő Versal konstrukcióról van szó. Ezen belül rendelkezik egy nagyjából 900 ezer LUT-ból álló FPGA-val, nagy teljesítménnyel elérhető SRAM memóriával, DSP és AI motorokkal, illetve pár processzormaggal. Mindez egy 16 GB-os DDR4 szabványú fedélzeti memóriát kap, amely 102,4 GB/s-os memória-sávszélességet biztosít.


[+]

A x16-os PCI Express 3.0-s vagy x8-os PCI Express 4.0-s interfészt támogató, két darab QSFP28 (100 GbE) aljzattal rendelkező gyorsító a különböző részegységek terhelését figyelembe véve 75, 150 és 225 wattos TDP keretre van hitelesítve. Maga a hardver nem fogyaszt többet 225 wattnál, de a Versal egy heterogén dizájn, így az egyes részegységei egymás nélkül is üzemképesek, és emiatt van többféle adat a fogyasztásra. Mag a hardver egyébként aktív hűtéssel érkezik, de a ventilátor opcionálisan kiszerelhető, ha olyan környezetbe kerül, ahol a szerver hűtése biztosítja a megfelelő légáramlatokat.

Az AMD Xilinx VCK5000 1,25 GHz-es órajel mellett 125 TOPS-os teljesítményt biztosít 8 bites integer adattípus mellett. Ez igazából egyáltalán nem hangzik soknak, de nagyon érdekes tényező, hogy a Xilinx szerint a rendszer a gyakorlatban is rendkívül hatékonyan képes megközelíteni ezt az értéket, ami azért furcsa állítás, mert a mai hardverek pont azzal küzdenek, hogy a papírra vetett teljesítményparamétereknek még a felét sem hozzák működés közben, ha a gépi tanulás dedukció szakaszáról van szó.


[+]

A Xilinx ugyanakkor valós környezetben 90%-os kihasználást mért az új hardverére, amit emiatt a világ első, úgynevezett zero dark silicon megoldásának tartanak. Ezzel arra akarnak utalni, hogy a beépített tranzisztorok a gyakorlatban is állandóan működtethetők, ami nyilván nem igaz a szó legszorosabb értelmében, ez inkább egy jól hangzó marketingmondat arra, hogy amúgy a VCK5000 tényleges kihasználhatósága messze felülmúlja a konkurensnek megjelölt NVIDIA rendszereit.

Ennek eredménye, hogy a Xilinx fejlesztése energiahatékonyságban átlép az NVIDIA dizájnjain, és a relatíve olcsó gyárthatóság miatt az ára is barátinak mondható, persze csak a célpiac szintjéhez mérve.


[+]

A ResNet-50 eredmények alapján az AMD Xilinx VCK5000 az NVIDIA A10 és A30 között van nagyjából félúton, miközben még az A10-nél is lényegesen kevesebbet fogyaszt és olcsóbb is nála. Ráadásul a Versal konstrukció heterogén felépítésének következtében a rendszer a gépi tanulás dedukció szakaszának munkafolyamata mellett szimultán képes feldolgozni képmanipulációs feladatokat, illetve videodekódolást. Ez alapvetően sokkal több videostream kezelését teszi lehetővé a konkurencia fejlesztéseihez viszonyítva.

A szoftveres hátteret jelenleg a megszokott Vitis környezet biztosítja az egyes partnerfejlesztésekkel kiegészítve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés