Hirdetés

Csődbe ment az orosz processzortervezés igáslova

A Baikal jelenleg a szellemi tulajdon elárverezésén dolgozik.

A Baikal néven ismert cég az egyik minta volt az orosz IT iparon belül, hiszen megoldásaik igencsak sikeresnek számítottak hazai viszonylatban, ezzel komoly trendet teremtve a nyugati megoldások kiszorítását tekintve. A probléma akkor ütötte fel a fejét, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, ezzel belefutva egy olyan fájó szankcióba, amellyel elvesztették az ARM licenceket. Később a Baikal nagy reménységének számító 48-magos ARMv8 dizájn is a süllyesztőben végezte, pedig ez lett volna a cég első olyan terméke, amely nemzetközi viszonylatban is hozhatott volna sikereket, hatalmas áttörés ígéretével kecsegtetve az oroszokat.

A megfelelő licencek, illetve az értékelhető fejlesztések hiányát megérezte a szankciókkal megostromolt cég, így kénytelenek elárverezni a jelenlegi szellemi tulajdonaikat. A Kommersant riportja szerint nagyjából 484 millió rubel, azaz körülbelül 5 millió dollár lehet ezek értéke, az aukciót pedig szeptember második felében tartják meg.

Az anyavállalatnak számító T-Platforms tervei egyelőre nem tisztázottak, így nem tudni, hogy mi lesz a Baikal maradékával. Korábban olyan tervekről lehetett hallani, hogy gépi tanulásra tervezett alkalmazásspecifikus áramkörök kerülhetnek fókuszba, de konkrétumokról még nincs hír.

Előzmények

Hirdetés