Hirdetés

Az új macOS bizonyos funkciói kizárólag M1-es Macekkel lesznek elérhetőek

Több olyan újdonságot is prezentált a cupertinói vállalat, amelyekkel kapcsolatban csak az apróbetűből derül ki, hogy az inteles felhasználók nem kapják meg őket.

Az Apple hétfőn az új iOS és iPadOS után mutatta be legújabb asztali operációs rendszerét, a macOS Monterey-t, ami a szokásosnál több funkciót örökölt a mobil OS-ek újításai közül, azt viszont már nem verték nagy dobra, hogy bizonyos fícsörök csak a cég saját M1-es chipjével szerelt gépeken lesznek elérhetőek, ezt csak a szoftver hivatalos oldalának alján olvasható apróbetűs részből derül ki.


[+]

Ugyan a gyártó tavaly, az ARM-re történő átállás bejelentésekor megígérte, hogy még évekig támogatást nyújt majd az Intel processzort használó gépeihez, sejthető volt, hogy valamilyen korlátozás mégis lesz, amivel megpróbálják a teljesen saját fejlesztésű modelljeik felé terelni a vásárlókat és úgy tűnik, hogy a megkülönböztetés már az átállás első évében elkezdődik. Az inteles tábortól elvett funkciókat az alábbiakban soroljuk fel, melyek inkább az iOS-ből érkező opciók közé tartoznak, tehát a macOS ténylegesen legnagyobb újításai, mint például az Universal Control és az AirPlay esetében egyelőre nincs arról szó, hogy működési feltételük lenne az M1, vagy a várhatóan az év második felében bemutatásra kerülő, új generációs Apple SoC.


[+]

Az Apple M1-es chip meglétéhez kötött funkciók:

  • FaceTime hívás közben a háttér elmosását eredményező portrémód,
  • Live Text, vagyis a fotókon szereplő szövegek tényleges szövegként való kezelése (másolás, telefonszám hívása, stb.),
  • az Apple Maps bolygónézete, illetve a korábbinál részletesebb térképnézet olyan nagyvárosokban, mint San Francisco, Los Angeles, New York, vagy London,
  • a beszéd szöveggé alakítása svéd, dán, norvég és finn nyelven,
  • időlimit nélküli, offline, az eszközön feldolgozott diktálás.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés