Hirdetés

Az ősz az Intelé?

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az ősz mindig az NVIDIA vajúdásaitól hangos, ám egyelőre úgy tűnik, bár a Crush is szépen tartja magát, hogy idén a P4-es chipset-ek viszik majd el a prímet.

Mert a VIA-nak még mindig nincs a P4X266-ra licence, és nagyon valószínű, hogy nem is lesz, bár az is látszik, hogy erre nem feltétlen van szüksége: ugyan az Intel úgy tervezi, hogy 10-ből 7db CPU-ja rövidesen már P4-es lesz, kellő mennyiségű chipset (i845) híján azonban lehetséges, hogy elkél majd a VIA-s segítség, hiszen a lényeg nem a kissé lapos teljesítményű i845 világrengető bevezetése, hanem sokkal inkább magának a P4-es platformnak, tehát a Pentium 4-es prociknak a sikere. És hogy ehhez az alternatív chipset gyártóktól (VIA, SiS, ALi) mekkora segítség érkezik, az valahol mellékes, amíg mindez "A" cél érdekében történik, ami természetesen az AMD visszaszorítása.

A proci-vallásháború tehát tovább folytatódik. Az i850-es chipset azonban, amely eddig egyet jelentett a teljesítménnyel, könnyen lekerülhet a trónról: a VIA megoldása nemcsak jóval olcsóbb (több mint 30%-kal!), de az előzetes eredmények szerint határozottan izmosabb is. Egy chipset sikerét azonban ez a két tényező még nem feltétlen garantálja, hiszen a siker érdekében kellő volumenben el is adni belőle, amelyre egyelőre sokkal borúsabbak a kilátások, mint azt előzetesen bárki gondolta volna. Az ASUS, az MSI és a Gigabyte (a 3 legnagyobb lapgyártó!) ugyanis egyelőre nincs túlzottan lenyűgözve egy "kalóz Intel chipset"-től, és a mai állapot szerint nem számol P4X266-os lapokkal. (imho ez változni fog..)

A VIA állítása szerint azonban még így is van 10 tuti gyártó, akik már elkötelezték magukat a chipset mellett, bár a legnagyobbak vonakodása még egy P4X266 sikerét is alááshatja. Pedig a VIA egyelőre különc megoldása jó fél évig egész biztosan az egyedüli DDR SDRAM-os P4 alternatíva lenne. (persze nem kérdés, hogy lesz-e, csak az a kérdés, mikor..) És mivel a DDR RAM-ok latency-je köztudottan az RDRAM-ok alatt marad, így a dual-channel RDRAM előnye már korántsem olyan nyilvánvaló. Ráadásul, amíg a DDR RAM-ok ára továbbra is fele az RDRAM-okénak, a Rambus melletti érvek igencsak gyenge lábakon állnak. Az i850 drága, a hozzá való RAM szintén az, mindez bőven a platform végét jelentheti. Főképp azért, mert a P4 ugye épp most fog kitörni a Socket423 szorításából, és válik tömegtermékké, immár a Brookdale diadalmenete mellett. (az összes P4-es lap 70-80%-át a gyártók SDR-es alapokon (tehát i845) képzelik el..)

A RDRAM-ban mindezek ellenére van még tartalék, az Intel ugyanis hamarosan ismét kitermel majd egy -rövid távon- üthetetlen platformot, az i850 utódját, az egyelőre Tulloch néven jegyzett, 4-bank single/dual channel PC1066-os(!) RDRAM-okat használó chipset-et. Ez azonban csak mellékvágány, a Rambus ugye valahol kötelező kűr csupán az Intel-nek, bár nyilván nem jön rosszul, hogy az RDRAM, mégha drágán is, ám időről-időre garantálja a "leg" jelzőt a chipgyártónak..

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés