Hirdetés

Végletekig specializálódott tuningmemóriák korszaka jöhet

Nem kizárt, hogy a DDR3 memóriák elterjedésével a maximális teljesítményre vágyó gépépítőknek körültekintőbben kell majd válogatniuk a boltokban kapható modulok választékából, szinte bizonyos ugyanis, hogy a jövőben lesznek olyan memóriák, melyek csak egy bizonyos gyártó alaplapi lapkakészleteivel villantják meg igazán tudásukat. Egyes gyártók – jóllehet inkább csak marketingcéllal – jelenleg is megkülönböztetik DDR2 memóriamoduljaikat az alapján, hogy milyen chipsettel ellátott alaplapokkal javasolják a használatát, ám a tuningos berkekben jól ismert, kellőképpen behatárolt kompatibilitással rendelkező EPP (Enhanced Performance Profiles) technológia DDR3-as utódja jelen állás szerint minden gyártónál másképp, más néven kerül megvalósításra.


CrossFire memóriamodul: ez még csak marketing

Jelenleg egyetlen gyártóként az Intel kínál DDR3-kompatibilis alaplapi lapkakészleteket, a cég kínálatában már szereplő P35 és a várhatóan októberben érkező, csúcsteljesítményű X38 memóriavezérlője hivatalosan 1066 vagy 1333 MHz-es órajelig kezeli az új generációs memóriamodulokat. A gyártó Extreme Memorynak nevezi azt a technológiát, mely elsőként az utóbbi típusban debütál majd, és melynek révén egy kis plusz teljesítmény sajtolható ki az eddig meglehetősen gyengén teljesítő DDR3 modulokból. Az egyedi tuningparamétereket profilokban kezelő Extreme Memoryt az EPP-hez hasonlóan a memóriamodulnak is támogatnia kell majd.

Egy általunk megkérdezett, a vezető memóriagyártókkal folyamatos kapcsolatban álló szakértő lapunk kérdésére elmondta, hogy az EPP DDR3-as megfelelőjét várhatóan mindegyik lapkakészletgyártó maga alakítja majd ki, így a lényegében egyazon célt szolgáló technológiák jó eséllyel nem lesznek kompatibilisek egymással. A szakember mindazonáltal úgy tudja, hogy a Corsair a világon elsőként a BIOS-frissítésekhez hasonlóan besüthető profilokat kínál majd egyes memóriamoduljaihoz, így a vásárló utólag is módosíthatná a memória bizonyos, lapkakészletekhez igazított működési paramétereit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés