Hirdetés

Az NVIDIA az ULI-nak sem adja ki az SLI-t

Az NVIDIA a saját maga által gyártott lapkakészleteken kívül hivatalosan továbbra sem nyújt más gyártótól származó alaplapi chipsetekhez SLI-támogatást – derül ki a kaliforniai vállalat egyik illetékesének nyilatkozatából. A kétkártyás rendszert közel másfél éve kifejlesztő NVIDIA álláspontja tehát mit sem változott a technológia piacra kerülése óta, így a féltve őrzött technológiát a kaliforniaiak által éppen felvásárolt ULI lapkakészletei sem támogathatják, jóllehet néhány gyártó kitartóan igyekszik dacolni a technológia megalkotójával.

Az NVIDIA-nak komoly üzleti sikereket hozó SLI technológiára korábban több gyártó igyekezett kikerülő manőverrel lecsapni, így elsősorban különböző Intel lapkakészletekre épülő alaplapokon jelent meg egynél több PCI Express x16 bővítősín. Ezek között akadnak olyan termékek is, melyek egyszerre ígérnek SLI- és CrossFire-támogatást. Ezekkel az alaplapokkal bizonyos korlátok mellett valóban kihasználhatóvá vált a kétkártyás technológia, ezt az NVIDIA hosszú távon olyan eszközmeghajtókkal igyekszik ellehetetleníteni, amelyek csak a különböző nForce4 SLI chipkészleteket detektálva engedélyezik az SLI használatát.

Ilyen gyártó az olcsó alaplapjairól ismert ASRock, mely nemrég két olyan, Socket 939-es foglalatú AMD processzorokat fogadó alaplappal rukkolt elő, melyek az ULI M1697 típusú chipsetjére, illetve az M1697 és M1695 lapkák párosára épülnek. A tajvani gyártó szerint mindkét új alaplap támogatja az SLI-t, mi több, a vállalat úgy hirdeti termékeit, mint a világ legjobb ár/teljesítmény mutatójával rendelkező SLI-s alaplapokat.

A 939SLI-eSATA2 és 939SLI32-eSATA2 típusjelzésű alaplapoknak további érdekességük, hogy ellátták őket egy speciális foglalattal is, melybe olyan konverterkártya illeszthető majd, aminek segítségével a jövőben megjelenő, 940 tűs Socket AM2 tokozásba illő AMD processzorokkal is bővíthető a rendszer. Ez utóbbi megoldás mindazonáltal egyelőre szintúgy nem tekinthető hivatalosan elfogadottnak a processzorgyártó AMD részéről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés