Hirdetés

Az Intel 64 bitre vált

Az Intel már a február 17-19. között megrendezésre kerülő Intel Developer Forumon bemutatja 64 bites kiterjesztéssel ellátott Xeon és Pentium processzorait, írja a vállalat terveit ismerő forrásokra hivatkozva a CNET. A híradás szerint a korábban Yamhill kódnéven ismert technológia új neve CT.

Arról továbbra sincs információ, hogy vajon a CT teljes mértékben kompatibilis lesz-e az AMD által már tavaly bevezetett AMD64 64 bites kiterjesztéssel, vagy esetleg egy, attól részben vagy jelentős mértékben eltérő megoldásról van szó. Egyes szakértők feltételezik, hogy az Intel az AMD kiterjesztéseit használja fel, ám hivatalos források ezt nem erősítették meg.

Az Intel szóvivője nem kívánta kommentálni a technológia elnevezésével és bemutatásával kapcsolatos értesüléseket, csupán annyit mondott, hogy "ha a felhasználók igénylik és ha az infrastruktúra – egy végleges operációs rendszerrel, alkalmazásokkal és kiegészítőkkel – rendelkezésre áll, alkalmazni fogjuk a [64 bites] kiterjesztést."

Szakértők úgy látják, hogy a CT technológia ilyen korai demonstrációja egyben üzenet is lehet az Itanium processzoros rendszerek beszerzésén töprengő potenciális ügyfelek számára: jobban teszik, ha kivárnak. Amint Peter Glaskowsky, a Microprocessor Report főszerkesztője fogalmazott: "Ha mindazt az energiát, amelyet az Itanium fejlesztésébe öltek, a Xeon fejlesztésére fordítják... nagyon közel kerülhetnek az Itanium teljesítményéhez. Ha hosszú távon valóban komolyan gondolják az x86-64-et, az az Itanium halálát jelenti."

A CT bemutatója azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a technológia készen áll a piaci bevezetésre. Többen úgy vélik, a 64 bites kiterjesztés már megtalálható az Intel jövő héten debütáló, Prescott kódnéven ismert Pentium 4 processzoraiban, valamint a Nocona és Potomac kódnevű Xeon-változatokban is, ám nem kizárt, hogy csak jövőre válik használható funkcióvá – akárcsak korábban a többszálú végrehajtást támogató Hyper-Threading.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés