Mégis lesz 64 bites Pentium?

Az American Technology Research elemzőcég befektetőknek szánt jelentése szerint az Intel már 2004 közepén bejelentheti 32 és 64 bites programok futtatására egyaránt alkalmas asztali processzorát, míg a forgalom felfutása 2005-ben várható. Amint Rick Whittington elemző fogalmazott: "Meglátásunk szerint az Intel rövidesen bemutatja 64 bites x86-os processzorát. Az Intel immár azt állítja, hogy belép a 64 bites x86-os chipek piacára, így bizonyosan bemutatják saját megoldásukat, amint a piac beérik – szerintünk 2004 közepén, míg a forgalom felfutása 2005-ben várható."

Amint az ismert, az Intel korábban mindig is következetesen tagadta, hogy tervezne 64 bites x86-os processzort. Szakértők ugyanakkor biztosak abban, hogy a Yamhill projekt (a 64 bites kiterjesztés kódneve) létezik, és kizárólag az Intelen múlik, hogy mikor implementálja azt chipjeibe. Pletykák szólnak arról is, hogy a 64 bites kiterjesztés már a rövidesen piacra kerülő Prescott magos lapkákban is megtalálható, csupán nincs aktiválva. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy számos érv szól a Yamhill jegelése mellett is, az egyik legnyomósabb maga az Itanium processzor.

Whittington azonban biztos a 64 bites Pentium chipek megjelenésében. Úgy véli, hogy az új architektúra bevezetése jó ideig eltart majd, és így 2004 az AMD éve lehet. Ugyanakkor arra is figyelmeztet az elemző, hogy a 64 bites Intel-processzor bejelentése valamelyest kifoghatja a szelet az AMD vitorlájából, hiszen számos felhasználó választhatja a kivárás taktikáját.

Whittington egyben érdekes megjegyzést fűz a két gyártó gyártástechnológiai konverziójának sikereihez. Mint állítja, az AMD Opteron 90 nanométeres változata "már most is csupán 45 wattot fogyaszt 2 GHz-en, és tiszteletre méltó 90 wattot 4 GHz-en. Ezzel szemben az Intel 32 bites Prescottja 103 wattot [disszipál] 3,2 GHz-en." Arról természetesen nem szól a jelentés, hogy az elemző honnan szerezte értesüléseit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés