Az ErgoDox szerint övék az elképzelhető legegyszerűbb kiosztású billentyűzet

A Planck EZ egyszerű, egymáshoz közel álló gombokkal operál, melyek kapcsolóit és kupakjait kedvünk szerint cserélgethetjük.

Bemutatta legújabb billentyűzetét az az ErgoDox, akinek például az EZ és EZ Glow modelleket is köszönhetjük. A Planck EZ-t a gyártó az elképzelhető legegyszerűbb klaviatúraként promózza, ami már első pillantásra is igaznak bizonyul, hiszen az összesen 47 gombot a legkisebb helykihasználással, szabályos rács alakzatban szórták szét a 234 x 82 milliméteres alapterületen, ezzel elérve, hogy minimális csukló- és ujjmozgással gépelhessünk. A számítógéppel való összeköttetésről USB Type-C csatlakozóban végződő vezeték gondoskodik.


[+]

Az alumínium alap felett lebegni látszó gombok házilag is garanciavesztés nélkül cserélhető kupakokat kaptak, az alattuk elhelyezett mechanikus kapcsolók pedig szinte bármilyenek lehetnek. Rendeléskor 13 féle switch (Cherry MX Brown, Blue, Clear, Red, Silent Red, Black, White, Speed Silver, Kailh Brown, Gold, Thick Gold, Silver és Copper) közül válogathatunk, ha pedig már van kupakszettünk, akkor 10 dollárt megspórolhatunk a vételárból, ugyanis dönthetünk úgy, hogy – az egyébként Tai-Hao típusú, fekete és fehér színben elérhető - kupakok nélkül kérjük az eszközt.


[+]

A gombok funkcióját egyesével, akár programtól függően változtathatjuk, ezek úgynevezett rétegekben kerülnek elmentésre, melyekből 32 darabot menthetünk el. Ezt a funkciót a termékoldal szteroidozott Shift-ként emlegeti, ebből következően valószínűleg egy beállított gombot nyomva tartva érjük el a kapcsolók, másodlagos, harmadlagos, vagy sokadlagos funkcióját. Ezt a feltevést megerősíti az is, hogy a gombok különbözően reagálhatnak az egyszeri lenyomásra, valamint a nyomva tartásra, ezzel akár 47 darab módosítóbillentyűt eredményezve. A beépített RGB világítás szintén egyedileg szabható testre, olyan lehetőséget is biztosítva, hogy csak az adott rétegen működő gombok legyenek megvilágítva.


[+]

Az ekkora mértékű beállítást a QMK firmware teszi lehetővé, melynek nyílt forráskódja gyárilag nem elérhető funkciók létrehozását is lehetővé teszi. A billentyűzetben helyet kapott továbbá egy hangszóró is, ami a 8-bites videojátékok hangeffektjeit képes megszólaltatni, például rétegváltásnál.

Planck EZ konfigurátor
Planck EZ konfigurátor (forrás: Ergodox-EZ.com) [+]

Az ErgoDox Planck EZ egyelőre előrendelhető státuszban van, ára világítás nélkül, Tai-Hao kupakcsomaggal, kapcsolótípustól függetlenül 180 dollárnál kezdődik, az RGB LED-ekért 15 dollárt számolnak fel, a szállítás várhatóan idén júniusban kezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés