Hirdetés

Az Apple is visszahívja a Sony akkumulátorait

Az Apple Computer Inc. bejelentette, hogy vissza fognak hívni 1,8 millió, a Sony által gyártott, a cég notebookjaihoz használt lítiumion akkumulátort, miután kilenc túlmelegedéses esetről szereztek tudomást. A tegnap közzétett nyilatkozat azt jelenti, hogy ez lesz a második legnagyobb visszahívás az amerikai elektronikai ipar történetében – az első helyen továbbra is a Dell akciója áll, melynek keretében nemrégiben 4,1 millió hasonló, ugyancsak a Sony által készített akkumulátort hívtak vissza.

Az Apple képviselője azt állítja – akárcsak a Dell vezetői –, hogy nem tartanak „jelentős” gazdasági következményektől. A Sony azonban – megtörve az elmúlt napok hallgatását – a két visszahívás költségeit 172 és 258 millió dollár közötti összegre becsüli. A bejelentés hírére az értékpapírok piaca is élénken reagált; pénteken, helyi idő szerint kora reggel a tokiói tőzsdén több mint három százalékot estek a Sony részvényei, majd rövid emelkedés után 5020 jenen állapodtak meg.

Most már jól látható, hogy az akku-ügy a Sony problémája – értékelte a helyzetet Tim Bajarin, a Creative Strategies vezető elemzője. Felhívta a figyelmet arra a különbségre is, hogy míg a Dell által készített laptopok esetében legalább hat tűzesetről is beszámoltak, az Apple gépeit illetően „csak” túlmelegedésről van szó. A tényleges káresetekről egyébként ellentmondóak a beszámolók; a Dell úgy nyilatkozott, hogy valóban hat túlmelegedésről van tudomásuk, de károsodásról nem szólnak a jelentések, míg amerikai fogyasztóvédelmi szakemberek az Apple készülékeivel kapcsolatban is két kisebb tűzesetről adtak hírt.

A visszahívási akciók most már hatmillió, a Sony által gyártott lítiumion akkumulátort érintenek, de valószínűsíthető, hogy az ügynek még nincs vége, mert a japán cég a világ minden tájára, számtalan hordozható elektronikai termékhez szállít ilyen típusú energiaforrást. A Sony bejelentése szerint ennek ellenére sem terveznek újabb visszahívásokat.

Az amerikai fogyasztóvédelmi szövetség szerint az Apple által visszahívott akkuk közül 1,1 milliót az Egyesült Államokban, 700 ezret pedig külföldön értékesítettek. „A legfontosabb törekvésünk jelenleg az, hogy visszahívjuk, és díjmentesen kicseréljük az érintett akkumulátorokat” – közölte Steve Dowling, az Apple szóvivője. Nyilatkozata szerint a botrány a Sonyra vet rossz fényt. A potenciálisan veszélyes akkuk az Apple 2003 októberétől 2006 augusztusáig forgalmazott iBook G4-es és a PowerBook G4-es laptopjait érintik. Azok az Apple notebookok, melyeket az Intel mikroprocesszoraival gyártanak, a cég képviselője szerint teljesen veszélytelenek.

A mostani visszahívást korábban megelőzte egy hasonló, kisebb volumenű akció: az Apple ugyanezen géptípusait érintő visszahívást a 2004 októbere és 2005 májusa között értékesített notebookok LG Chem gyártmányú akkumulátorai miatt kellett elrendelni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés