Hirdetés

Az ABIT leállítja SI7 alaplapjainak gyártását

Az Intel bejelentése után - miszerint leállítják az i850E és i860 chipsetek gyártását, így megszüntetik az RDRAM memória támogatását - az ABIT is bejelentette SiS R658 alapú SI7 alaplapjának megszüntetését. Az ABIT alaplapja volt az egyetlen, mely az RDRAM-ot támogató SiS R658 lapkakészletre épült.

A döntés nem volt teljesen váratlan, hiszen az ABIT SI7 alaplap a SiS R658 chipsetnek "köszönhetően" alacsonyabb teljesítményt nyújtott, mint konkurens társai, ráadásul a DDR memóriánál jóval drágább RDRAM modulokat igényelte a működéshez. Úgy tűnik, a végfelhasználók is megértették, hogy teljesen felesleges pénzt kiadni a drágább memóriára, ezért nagyon kevés fogyott az SI7-ből. Az ABIT az alacsony keresletet és azt a tényt vette figyelembe a döntés meghozatalakor, hogy a megoldás teljesen elveszíti versenyképességét a 800 MHz QPB processzorok és a kétcsatornás DDR memóriavezérlővel ellátott alaplapok piacra kerülésével.


Az ABIT SI7-G változat

A SiS R658 chipsetjére épülő egyetlen alaplap márciusban került piacra, így kiszámítható, hogy rövid élete 3 hónapig tartott. Talán esetleg a gyűjtők körében számíthat még némi népszerűségre.

Eredetileg 2003 harmadik negyedévére tervezte a SiS az R658 chipset kétcsatornás PC800, PC1066, illetve PC1200 memóriavezérlővel megtámogatott változatát, ám a késői érkezés miatt úgy tűnik, hogy ebből nem lesz semmi. Azon sem csodálkoznánk, ha a fentiek fényében a SiS leállítaná az utódnak szánt R659 lapka fejlesztését is, mely négy(!) RDRAM csatornát kezelt volna. Ha ez megtörténik, akkor elmondhatjuk, hogy az RDRAM végképp távozik a PC-ből.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Abit

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés