Hirdetés

Legkorábban év végén jelenhet meg a SiS R659 chipset

A SiS, az ASUSTeK és a Samsung Electronics bejelentette, hogy a Silicon Integrated Systems SiS R659 megoldását együttesen kívánják piacra dobni. A SiS második RDRAM-ot használó chipsetjét - mely ez év végén, illetve 2004 elején jelenhet meg a piacon - mindhárom cég a számításigényes, multimédiás és játék alkalmazásokhoz szánja.

Mint korábbi hírünkben beszámoltunk róla, a SiS R659 négycsatornás RDRAM vezérlőt tartalmaz, és képes lesz akár 1200 MHz-es Quad Pumped busszal üzemelni, így akár 9,6 GB/sec átviteli sebesség is elérhetővé válik mind a memória, mind a rendszerbusz oldaláról. Architekturális fejlesztések is történtek, az így elért rövidebb válaszidők miatt a teljesítmény tovább növekszik. A chipset maximum 16 GB memóriát támogat.

A következő generációs Pentium 4 processzorok 800 MHz-es QP buszfrekvenciával "csak" 6.4 GB/sec sávszélességet igényelnek, az R659 memória-sávszélessége tehát akár a Tejas processzorokat is kiszolgálhatja, hiszen ezek lesznek azok, melyeknél megjelenik az 1200 MHz-es QPB. Az R659 északi hidat délről a SiS964 I/O vezérlő támogatja, mely 8 USB 2.0 portot és Serial ATA-150 vezérlőt is magában foglal. A chipset első mintái a harmadik negyedévben várhatók. Ezek az értesülések ellentmondanak a The Inquirer amúgy képtelen állításának, melyről mi is beszámoltunk és amely szerint már akár ezen a héten is piacra kerülhetett volna az új chipset.

Korábban is említettük, hogy az R659 jövője nem világos. Ez a hír is ezt látszik igazolni, hiszen az alaplapgyártók közül egyelőre csak az Asus állt a megoldás mellé (a Samsung valószínűleg a memóriamodulokat szállítja majd), s ők sem tettek konkrét ígéretet, csak annyit állítanak, elképzelhető, hogy lesznek R659-re épülő alaplapjaik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés