Hirdetés

Atommentesek maradnak az Intel szerverek

A szerverek növekvő teljesítménye mellett folyamatosan napirendre kerül a működtetéséhez szükséges költség. Az alacsony fogyasztású processzorarchitektúrák tervezésével foglalkozó ARM korábban már bejelentette, hogy érdeklődik az új szegmensek után, és a szerverpiac változó igényei utat nyithatnak az energiahatékony rendszerek számára. Hasonló gondolatokat szövöget az AMD is, és a Bobcat architektúrát felhasználva szeretnék meglovagolni a kialakuló piacokat. Máig nagy kérdés azonban az Intel elképzelése, hiszen a Santa Clara-i óriáscég a szerverpiac nagy részét birtokolja, ám eleddig nem igazán foglaltak állást az energiahatékony rendszerek kérdésében.

Kirk Skaugen az IDG News számára adott interjúban elmondta, hogy az Intel nem tervezi az Atom processzorok alkalmazását a szerverpiacon. A vállalat szóvivője szerint számos kérdés merül fel a nagyon alacsony fogyasztású rendszerekkel kapcsolatban. Egyáltalán nem biztosított, hogy egy Atom alapokra épülő szerver képes kezelni a rá háruló feladatokat anélkül, hogy aránytalanul sok csomópontot kelljen létrehozni. Példával szemléltetve a dolgot egy kétutas Sandy Bridge EP rendszer 16 darab processzormagot, vagyis 32 feldolgozási szálat kínál, és nem valószínű, hogy 32 darab Atom processzor alkalmazása az energiaigény szempontjából hatékonyabb lenne.

A vállalatok mindenesetre kiállnak energiahatékony szerverek mellett, így a jövőben bármi lehetséges. Az Intel álláspontja sem jelenti azt, hogy a gyártók nem készíthetnek Atom processzorokra épülő rendszereket, hiszen a partnerek már most kínálnak ilyen termékeket, ám a vállalat elsősorban a klienspiac igényeihez tervezi az Atomot, azaz konkrét szerverplatform ezen az architektúrán kizárható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés