Hirdetés

ATI: gyorsuló grafikus processzorok

Az ATI Technologies fejlesztési és licencmegállapodást kötött a FastMATH mikroprocesszor kapcsán ismertté vált Intrinsityvel. A megállapodás értelmében az ATI az Intrinsity Fast14 (gyors szilícium) elnevezésű áramkör-tervezési technológiát használja majd fel jövőbeni lapkáinak fejlesztése során, ami – a kanadai vállalat reményei szerint – a jelenleginél jóval magasabb órajelen üzemelő grafikus processzorok előállítását teszi majd lehetővé.

A Fast14 eljárással rövid tervezési ciklus mellett készíthetőek dinamikus logikát használó áramkörök. Dinamikus logikát korábban a mikroprocesszorok töredékénél alkalmaztak csupán. Ennek az az oka, hogy a megvalósítás rendkívül időigényes, mert az egyes áramköri elemek kialakítása és optimalizálása nem automatizálható, mérnökök csoportjának kézi munkáját igényli. Így készülnek egyebek mellett az Intel és az AMD mikroprocesszorai.

A jóval rövidebb tervezési ciklus alatt fejlesztett grafikus processzorok eddig statikus logikára épültek, ami alacsonyabb működési frekvencia elérését teszi csak lehetővé. Az Intrinsity Fast14 eljárásával azonban hasonlóan automatizálhatóvá válik a dinamikus logikát használó áramkörök tervezése is. Az ATI a termékfejlesztés során az Intrinsity tervezési szolgáltatásaira, EDA (elektronikus tervezésautomatizálás) eszközeire és egyedi áramkör-technológiáira támaszkodik majd. A nemrég bemutatott, 2,5 GHz-en futó Intrinsity FastMATH mikroprocesszor is a Fast14 technológiával készült.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés