Hirdetés

ATX-es ASRock szerverlap 3. generációs Ryzen Threadripperekhez

A tajvani multi PCI Express 4.0-s újdonsága két 10 gigabites és két 2,5 gigabites Ethernet csatlakozót kapott, de a duál M.2 és az USB Type-C sem ismeretlen fogalmak számára.

A HEDT kategóriás AMD Ryzen Threadripper processzorok akár 2 TB-nyi ECC-s DDR4 memóriát is képesek támogatni négycsatornás konfigurációban, ami azt jelenti, hogy egyes cégek tekintélyes summát faraghatnak le a költségeikből, ha meg tudnak barátkozni a keskenyebb memóriabusszal, az EPYC CPU-khoz viszonyítva. Mivel eddig nem igazán lehetett Dunát rekeszteni a szerver osztályú, TRX40-es vezérlővel szerelt alaplapokkal (legalábbis mi nem nagyon találkoztunk ilyennel), az ASRock Rack megalkotta a TRX40D8-2N2T névre keresztelt, ATX formátumú deszkát, ami több szempontból is stimulálja a "birtokolni akarom relét".


(forrás: ASRock Rack) [+]

A szegmensben általánosnak számító (de az egyszerű konzumer piacról sajnos eléggé kikopott), gusztusosan zöld nyomtatott áramköri lapon összesen nyolc darab DIMM slot fogja közre a Socket TRX4-es tokozást, melyekbe ha 2 TB-nyit nem is, de 256 GB-nyi, 3200 MHz-es DDR4 modult azért belepakolhatunk. A bővítőkártyákat három x16-os, illetve egy nyitott végű x8-os PCI Express 4.0 csatoló várja, miközben a háttértárolók részére két M.2 2242/2260/2280/22110-es aljzat (PCI Express 4.0 és SATA mód), valamint 8 SATA port áll rendelkezésre.


(forrás: ASRock Rack) [+]

A hálózati kapcsolódás két – Intel X710-AT2 kontroller vezérelte – 10 gigabites Ethernet anya segítségével valósul meg, de két darab 2,5 gigabites Ethernet  is ott figyel a hátlapi kivezetések között, melyekért egy Intel i225-ös lapka felel. Ha ez nem lenne elég, az ASPEED AST2500-as chip egy további, gigabites LAN csatlakozóval (plusz egy 15 tűs D-Sub kimenettel) tágítja horizontunkat, és a távoli menedzsment megvalósítása szintén nem okoz neki problémát. Integrált hangkodek ezúttal nincs.


(forrás: ASRock Rack) [+]

Az I/O panelen egy-egy USB 3.1 Gen2 Type-A és Type-C, továbbá két USB 3.1 Gen1 Type-A aljzat található a PS/2 kombóport társaságában. A gyártó egyelőre nem közölte, hogy milyen összeg fog szerepelni az árcédulán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés