Hirdetés

Kicsi a bors, de erős – na de ennyire, kedves ASRock?

Hamarosan adott lesz a lehetőség, hogy 64-magos AMD EPYC processzort Mini-ITX-nél nem sokkal nagyobb méretekben üzemeltessünk.

Az ASRock szerverekkel foglalkozó divíziójától – a Racktől – már megszokhattuk az érdekes, összeszedett, esetleg egyenesen kívánatos alaplapokat, és most újból megerősítették ezeket a bennünk megfogalmazódott jelzőket, hiszen bemutatták a ROMED4ID-2T nevezetű deszkájukat, ami a Mini-ITX-nél csak egy picivel nagyobb méret mellett teszi lehetővé az AMD EPYC Rome 7002 sorozatú processzorok hajtását, egészen a 64-magos modellekig bezárólag.


[+]

Az új, 17 x 17 helyett 17 x 20,8 cm-es formátum a gyártó sajátja és "Deep" Mini-ITX-ként hivatkoznak rá; persze az ilyen lilliputi szerverlap tervezése és használata nem jár kompromisszumok nélkül, pláne, hogy már maga a Socket SP3 foglalat sem éppen kicsi. Az első "hídpénzt" a 4 DIMM slottal fizetjük meg, mivel így DDR4-es memóriáink csak négycsatornás módban dolgoznak, pedig az EPYC nyolc csatornával is simán elboldogulna. A másik buktatóval a 4.0-s PCI Express sínek mezején szembesülünk; a gusztusosan zöld nyomtatott áramköri lapon egy x16-os PCI Express 4.0 és hat x8-os Slimline PCI Express 4.0 interfész található, ám ez még mindig jóval kevesebb sávot jelent a CPU által támogatott 128-nál.


[+]

A háttértárolók tekintetében a magányos (x4-es PCI Express 4.0-s) M.2 2280 meghajtón kívül akár 16 SATA-s eszközt is ráköthetünk a tajvani multi újdonságára, ha az ehhez szükséges két Slimline csatlakozót a BIOS-ban bekonfiguráljuk, ugyanis két ilyen konnektor vagy x8-os PCI Express 4.0 módban van vagy egyenként 8 SATA portot tud kezelni, míg a maradék négy szimplán csak x8-os PCI Express 4.0; ezzel a nagy mennyiségű U.2-es adattárak hadrendbe állítása előtt is megnyílik az út.


[+]

A hálózati oldalon két darab, Intel X550-AT2 kontroller hajtotta, 10 gigabites Ethernet anya teljesít szolgálatot, de akad egy Realtek RTL8211E alapokon nyugvó LAN aljzat is a hátoldali I/O részlegen, amelyet a deszka IPMI menedzsmentjéhez dedikáltak, s ha valaki IPMI-n keresztül, fizikailag szeretne hozzáférni a rendszerhez, egy D-Sub kimenet, két USB 3.2 Gen1 Type-A port, valamint egy UID LED gomb lesz a segítségére.


[+]

Szervercuccról lévén szó a kategóriában általános tüskesorok sem hiányoznak; van itt IPBM, PMBus, 13 tűs LPC TPM, illetve három darab 4 tűs (PWM vezérlés) ventilátor header, és ezeknek mindegyike saját, meghibásodást jelző LED-del rendelkezik. Egyetlen üröm az örömben, hogy a ROMED4ID-2T leendő vételárával és pontos megjelenési dátumával kapcsolatban egyelőre még nem tudunk érdemi információkat közölni, de talán már ez sem várat magára sokáig.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés