Hirdetés

ASRock M8: menő Mini-ITX barebone PC a BMW segítségével

Az ASRock bemutatta az M8 jelzéssel ellátott, kompakt méretű (372 x 123 x 400 mm-es), ám annál izmosabb alapokra épített barebone PC-t, mely külsőre sem hétköznapi, köszönhetően a BMW csoporthoz tartozó DesignworksUSA dizájner stúdiónak. Utóbbi számára nem idegen az ilyen jellegű felkérés, hiszen a Thermaltake-kel is együttműködtek korábban hasonló témában.


[+]

A kifejezetten játékosoknak szánt ASRock M8 házának külseje minden bizonnyal megosztja majd a közönséget, de abban valószínűleg a többség egyetért majd, hogy maga a koncepció és a kidolgozás remekül sikerült. Az állva és fektetve egyaránt használható M8 ugyanis alapvetően acél vázra épül, erre dobálhatók fel a mágnesesen rögzíthető alumíniumból készült ablakos oldallapok. A csapott sarkoknál – szintén alumíniumból – túlnyúló füleket készítettek, melyek nem csak dizájnelemként funkcionálnak, hanem a mutatós összeköttetésnek hála masszív fogantyúként használhatóak.

A ház meghatározó eleme az A-Command, azaz az előlapon található OLED kijelző és körülötte található potméter. Tulajdonképpen ez egy multifunkcionális előlapi panel, amivel szabályozhatjuk a hangerőt, ki- vagy bekapcsolhatjuk a házban lévő világítást, illetve választhatunk a beépített energiagazdálkodási profilok között. Továbbá megjeleníthetünk az imént említett kijelzőn olyan adatokat, mint az aktuális dátum és idő, a processzor órajele vagy a hálózati vezérlő kihasználtsága, de a hardcore gamerek akár arra is használhatják, hogy megszámolja percenként hányszor tudják az egeret vagy a billentyűket lenyomni (APM). Ha mindez nem lenne elég, akkor az A-Commanddal kapcsolatban zárásként megemlítenénk, hogy a beépített érzékelő adatai alapján a kijelzett információk a ház tájolásához (fekvő vagy álló) igazodnak.

Hasonló izgalmakat rejt a belső is. Az alapot itt az LGA1150 foglalatos ASRock Z87-M8 mini-ITX méretű alaplapja adja, amiben gyárilag sem processzor, sem memória, sem pedig VGA nincs, hiszen barebone gépről beszélünk, így ezek beszerzéséről a felhasználónak kell gondoskodnia. CPU-ból bármilyen LGA1150 foglalatba illeszkedő egység szóba jöhet, míg memóriából legfeljebb 16 GB illeszthető a két darab SO-DIMM foglalatba. Grafikus vezérlőből bármelyik PCI Express foglalattal kompatibilis modell megfelel, ami legfeljebb két slotot foglal el, és méretei nem haladják meg a 290 x 137 x 43,5 mm-t, fogyasztása pedig maximum 200 watt lehet. Utóbbi korlátozásra a gyárilag beépített 450 wattos SFX formátumnak megfelelő tápegység miatt van szükség.

Az alaplapra integrálva kapjuk még a legfeljebb 867 Mbps elméleti adatátviteli sebességre képes IEEE 802.11ac Wi-Fi vezérlőt (ami egyben Bluetooth 4.0-s vezérlő is), a 7.1 csatornás Creative Sound Core 3D hangvezérlőt és a Gigabit Ethernetet is. Adattárolókból – a ház kis mérete ellenére – viszont bőségesen bevásárolhatunk, hiszen az erre a célra kialakított rekesz legfeljebb 4 darab 2,5"-es egység fér – melyeket egy darab 3,5"-esre is kicserélhetünk. Ezenkívül egy másik rekeszbe egy vékony optikai meghajtónak (a csomag része), valamint még egy 2,5"-es tárolónak sikerült helyet szorítani, ezzel kihasználva a rendelkezésre álló hat darab SATA csatlakozót. A ház szellőztetéséről egyébként négy darab 70 milliméteres ventilátor gondoskodik, és nem maradtak le az előlapi csatlakozók sem. Utóbbiak között a megszokott 3,5 milliméteres jack hangcsatlakozókon és a négy darab USB 3.0-s porton felül egy 4 az 1-ben kártyaolvasó is fellelhető.

Az ASRock a hivatalos bejelentéssel párhuzamosan árat nem közölt, de a nyáron megrendezett Computexen 2013 kiállításon 500 dolláros ár hangzott el, és valószínűleg ettől nem is nagyon tértek el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés