Hirdetés

Profi HTPC alapként szolgálhat az ASKTech NT-TX3000BK passzív Mini ITX háza

A teljesen passzív hűtésű, Mini ITX méretű házak nem túl népes táborát újabb remek darabbal bővítette a Japán ASKTech. Az NT-TX3000BK a ZENO (ZEro NOise) szériájuk legújabb tagja, mely a lehető legkisebb méretben (295 x 270 x 76 mm) próbálja megteremteni az abszolút néma, ventilátormentes asztali számítógépek és HTPC-k alapját. A komplett passzív hűtés megvalósítása azonban nem könnyű feladat, még aránylag alacsony fogyasztású komponensek esetén is komoly tervezést és precizitást igényel.

A ház megjelenése letisztult, minimalista, szálcsiszolt előlapján csupán néhány apró LED, egy bekapcsoló gomb és egy diszkrét ZENO logó található, többi része pedig kifejezetten a hűtést szolgálja, de az összkép olyan egyszerű, hogy a legtöbb környezetben megtalálhatja a helyét. A lelkét egy olyan CPU blokk képzi, mely két heat-pipe segítségével csatlakozik a ház oldallapjaihoz, melyek egyben hőleadó felületként is funkcionálnak. A hőcsövek azonban sem a házhoz, sem pedig a blokkhoz nem kapcsolódik fixen, ezek bizonyos keretek között szabadon állíthatók, így nem kell azért aggódni, hogy az alaplapon hol helyezkedik el a processzor foglalata, de sajnos csak Intel LGA775 vagy LGA1155/LGA1156 alaplapokkal kompatibilis a rendszer.


[+]

A NT-TX3000BK-hoz gyárilag mellékelnek egy 100 wattos, szintén passzív hűtésű tápegységet (NT-TX2000), mely szokás szerint kész részből áll: egy külső AC-DC konverterből, és egy belső, kisméretű DC-DC egységből, mely az alaplap (24 + 4 tűs csatlakozó) és a perifériák számára állítja elő a megfelelő feszültséget.

A tápegység és a hűtési rendszer együttesen maximum 65 watt TDP-vel rendelkező processzorokkal képes megbirkózni, ami elég jónak mondható eben a kategóriában. Ezen felül a csomagban egy Windows Media Center kompatibilis távirányító és az ehhez tartozó USB vevőegység is lapul (NT-IMON100), tehát az ASKTech NT-TX3000BK felszereltségét és képességét kifejezetten HTPC igényekhez igazították. Vételára egyelőre ismeretlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés