Hirdetés

Az ARM OpenCL-en is vállalhatónak tartja a HEVC támogatását

Az egyre nagyobb felbontású tévék mellett egyre több vállalat vet szemet a H.264-es szabvány leváltójának számító HEVC-re (H.265-re), mely a következő generációs videoformátum lesz. Egyelőre az iparági támogatása igen vérszegény, de ez lassan úgyis be fog indulni. Pár cég már előállt HEVC-s tartalmak kódolásához és dekódolásához használható fixfunkciós egységgel, de az ARM szerint ezt nem biztos, hogy érdemes elkapkodni. A cég a Kínában megrendezett Visual Experience & Graphic Tech eseményen részletezte, hogy a fixfunkciós egységek továbbra is számottevő szerephez jutnak a jövőben, de a HEVC-s tartalmak dekódolására nagyon is alkalmas lesz egy fejlettebb integrált grafikus vezérlő.

A HEVC kapcsán mindig is ismert volt, hogy alapjaiban is úgy tervezik, hogy a készülő szoftveres kodekek jól skálázhatók legyenek, amivel nagyon hatékony GPGPU-s algoritmusok is kreálhatók. Ez a korábbi formátumokra nem igazán volt jellemző, de szerencsére ma már egy szebb és jobb jövő felé haladunk. Ez felveti azt a kérdést is, hogy a HEVC-t mégis hogyan érdemes támogatni az adott hardverrel. A CPU-n futó kodek mindig is a legrosszabb alternatíva volt az energiaigény szempontjából, míg a célirányosan tervezett fixfunkciós egység használata ennek a gyökeres ellentéte, de cserébe a hardver úgymond bedrótozva működik, vagyis később nem programozhatók bele a különböző funkciók. Ezzel nincs is probléma, hiszen évek óta így működik a különböző videoformátumok dekódolásának támogatása.

Az ARM azonban a HEVC kapcsán húzott egy merészet. A legjobb az lenne, ha az integrált grafikus vezérlők általános számítási teljesítményét kiaknáznák a kodekek, mivel így igen nagy teljesítményre lehet szert tenni, igen csekély fogyasztási mutatók mellett. Ez amolyan arany középutat képviselne a fentebb vázolt két alternatíva mellett, vagyis a számítások nem igényelnének sok energiát, továbbá megmaradna a programozhatóság is. A vállalat szövetkezett az Ittiam néven ismert céggel és prezentáltak egy Mali-T600-as IGP-khez tervezett, OpenCL-es HEVC dekódert, mely a beszámolók szerint rendkívül jól teszi a dolgát. Gyakorlatilag ugyanarra a képminőségre képes, amilyenre a jobb CPU-s HEVC kodekek, viszont a számításokat energiaigény töredékével abszolválja. Természetesen az ARM sem kelt hiú reményeket, így elmondásuk szerint egy célirányosan tervezett fixfunkciós hardver energiahatékonyságával a GPU-s gyorsítás sem tud vetekedni, de nagyságrendekkel közelebb van hozzá, mintha a CPU-n futna a dekódolás, ráadásul a processzormagok is felszabadulnak a terhelés alól.

Maga a kód egyébként kezdetleges, és ma még csak a Mali-T600-as IGP-ken fut jó sebességgel, de az OpenCL-t lényegében a teljes iparág támogatja. Az Ittiam nem zárkózik el más cégekkel való együttműködés elől sem, így később bárki hardverére optimalizálják az OpenCL-es HEVC dekóderüket, illetve HEVC kódolón is dolgoznak, mely szintén OpenCL-es megoldás lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés