Hirdetés

Arany középút épült az Asus ultrahordozható szériájában

Új sorozattal egészíti ki a zömében ultrahordozható gépeket tartalmazó, U jelzéssel ellátott notebookcsaládját az Asus. Az új, U3 szériába tartozó hordozható számítógépek az eddig kiadott modellekhez viszonyítva egyfajta arany középutat képviselnek majd: nagyobbak lesznek, mint az eddigi típusok, ugyanakkor tervezésükkor továbbra is elsődleges szempont maradt a mobilitás.

Az exkluzív külsejű, fényes fekete kijelző-fedlappal és bőrözött tenyértámasszal ellátott U3 notebookok 13,3 hüvelykes, WXGA (1280x800 pixel) felbontású, fényes felületű TFT-t kapnak majd, melyet az eddigiektől eltérő módon hajt meg a vezérlőelektronika. Az U3 notebookok alapját az Intel GM965 típusú lapkakészlete adja, amely integrált videovezérlővel (X3100) is rendelkezik, az Asus ugyanakkor egy DirectX 10-kompatibilis GeForce 8400M G mobil GPU-t is beépít a gépbe. A két vezérlő közt a felhasználó egy kapcsolóval válthat (egyelőre csak akkor, ha a notebook ki van kapcsolva), ezzel lényegében a fokozott mobil rendelkezésre állás vagy a nagyobb teljesítményű grafikus megjelenítés közt választva. Ez egyben az Asus első ilyen megoldása, melyhez hasonló várhatóan más gyártó kínálatában is feltűnhet hamarosan.

Az Intel Centrino Duo processzortechnológiájára épülő U3-as konfigurációkat Core 2 Duo T7500, T7300, T7100, T5450, T5250 vagy Celeron M540 típusú CPU-val szerelik (utóbbi nem része a Centrino platformnak), a memória mennyisége maximum 2,5 gigabájt lehet (512 MB eleve az alaplapra lett integrálva, mely egy modullal bővíthető), a merevlemez maximális kapacitása 160 GB. A notebookhoz USB csatolós külső optikai egység jár, továbbá a gép csatlakozói közt egyébiránt olyan csemegék is felfedezhetők, mint a HDMI-kimenet vagy az eSATA port.

A 802.11a/b/g vagy akár pre-802.11n szabványú Wi-Fi kártya mellett Bluetooth modult is rejt az U3, melybe opciós kiegészítőként 3G mobilkommunikációt, GPS rendszert vagy Turbo Memory gyorsítót szerel az Asus. Mivel a gépnek csak egy erre a célra rendszeresített PCI Express MiniCard formátumú bővítőrése van, ezért a gyártó a fent említett opciók közül – régiótól függően – csak az egyiket építi be a konfigurációba.

Az U3-as konfigurációk – ahogy az az ebbe a szériába tartozó gépektől elvárható – különösen takarékosan bánnak majd az energiával, igaz, azt az Asus szokása szerint nem közölte, hogy az akkumulátor átlagosan mennyi ideig képes üzemben tartani a mindössze 1,75 kilogrammos (3 cellás áramforrással), 31,85 x 24,3 x 2,22–3,22 centiméteres házba épített notebookot.

Az Asus U3-szériás újdonságai a negyedik negyedévben jelenhetnek meg a boltok választékában. A gyártó a Windows Vista különböző változatait telepíti előre a noteszgépekre, melyekre szokás szerint 2 év jótállás érvényes. A gépek várható fogyasztói áráról egyelőre nincs információnk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés